Nieuws

Apps detecteren melanomen niet goed

Gepubliceerd
3 mei 2013
Steeds meer mensen gebruiken een smartphone en dit leidt tot een enorme markt voor applicaties (apps), ook medisch gerelateerd. In de grootste appstore zijn al meer dan 13.000 medisch gerelateerde apps te vinden, bijvoorbeeld apps om een goedaardige gepigmenteerde laesie van een kwaadaardige gepigmenteerde laesie te onderscheiden. In hoeverre zijn deze apps in staat om aan de hand van een enkele foto te bepalen of een laesie goedaardig danwel kwaadaardig is? Met deze vraag bekeken Amerikaanse onderzoekers vier apps.
In dit onderzoek werden digitale foto’s van 188 gepigmenteerde huidlaesies gebruikt waarvan de diagnose met histologisch onderzoek was vastgesteld (60 melanomen en 128 goedaardige controlelaesies). Drie van de onderzochte apps gebruikten een algoritme om te bepalen of de gepigmenteerde laesie goedaardig danwel kwaadaardig oogde. De positief voorspellende waarde varieerde van 33,3 tot 36,4%. Oftewel, indien de app een gepigmenteerde laesie als verdacht classificeert, is de kans dat de laesie daadwerkelijk een melanoom is 33,3 tot 36,4%. De negatief voorspellende waarde varieerde van 65,4 tot 72,7%. De best presterende van deze 3 apps miste 18 van de 60 melanomen (30%). De vierde app stuurde de foto door naar een dermatoloog waarna de uitslag goedaardige of kwaadaardige laesie binnen 24 uur volgde (deels vergelijkbaar met teledermatologie). Deze app presteerde het best met een sensitiviteit van 98,1%, een positief voorspellende waarde van 42,1%. Eén van de 53 melanomen werd met deze app als onverdacht bestempeld.
Hoewel apps altijd disclaimers bevatten waarbij wordt aangeraden bij twijfel naar een arts te gaan, kunnen deze apps ook tot gevolg hebben dat mensen ten onrechte de ‘diagnose’ geloven en niet langer de (huis)arts bezoeken. Hierdoor kan er een ongewenste patient delay ontstaan bij het stellen van de diagnose melanoom met mogelijke schade tot gevolg. Voorlopig blijft de beoordeling van een gepigmenteerde laesie door een arts onontbeerlijk.
Rosalinde Poortvliet

Literatuur

  • 1.Wolf JA, et al. Diagnostic inaccuracy of smartphone applications for melanoma detection. JAMA Dermatol 2013;Jan 16:1-4.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen