Tussen juli 2016 en januari 2017 interviewden Van Middelaar et al. 20 ouderen (32 waren uitgenodigd) die deelnamen aan het Healthy Ageing Through Internet Counselling in the Elderly-onderzoek (HATICE). De centrale onderzoeksvraag was : verbetert het cardiovasculair risicoprofiel door gebruik van een internetplatform? Een relevante vraag, aangezien gemiddeld genomen slechts 50% van de chronisch zieken zich houdt aan de adviezen over leefstijl en medicatie. Aan het onderzoek deden Nederlanders, Finnen en Fransen van 65 jaar en ouder mee met een verhoogd cardiovasculair risico. De onderzoekers sloten mensen met gebrek aan digitale vaardigheden uit, zij beoordeelden dit aan de hand van het niet in staat zijn een e-mail te versturen. Ondanks de beperking van het geringe aantal deelnemers leverde het onderzoek relevante bevindingen op.
De belangrijkste bevinding was dat de inzet van een persoonlijke coach cruciaal is, zowel bij het starten met het platform als het blijven gebruiken. De onderzoekers vonden ook dat technische problemen met het platform gebruikers ontmoedigden en dat een aantrekkelijk design en een goede interface het gebruik stimuleerden. Veel deelnemers gaven aan dat ze het makkelijker vonden om het platform ‘reactief’ te gebruiken dan proactief, bijvoorbeeld door te reageren op een herinneringsmailtje. Uiteraard bleken ook motivatie en bewustzijn van het cardiovasculair risico een rol te spelen in het gebruik. De onderzoekers geven aan dat het gebruik verder zou kunnen toenemen door het platform echt te integreren in de huisartsenpraktijk. De rol van de coach zou de praktijkondersteuner kunnen vervullen.
Literatuur
- Van Middelaar T, et al. Engaging older people in an internet platform for cardiovascular risk self- management: a qualitative study among Dutch HATICE participants. BMJ Open 2018;8:e019683.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.