Nieuws

Gezondheidsklachten in het Groningse aardbevingsgebied

Gepubliceerd
16 mei 2023
Je niet veilig voelen in je eigen buurt of huis kan een grote invloed hebben op je welbevinden. Gegevens uit het Lifelines-onderzoek in Noord-Nederland bevestigen de relatie tussen aardbevingsschade en stressgerelateerde gezondheidsklachten onder de Groningse bevolking. Vooral bewoners met meervoudige schade ondervinden hierdoor belemmeringen in hun dagelijks functioneren op het werk en tijdens andere activiteiten.
2 reacties
Aardbevingsgebied Groningen
De aardbevingen in Groningen veroorzaken niet alleen materiële schade, maar hebben ook effect op de gezondheid van de Groningse bevolking.

Het derde wetenschappelijk rapport van het Gronings Perspectief beschrijft de resultaten van onderzoek naar gezondheid, ervaren veiligheid en toekomstperspectief onder de Groningse bevolking. De onderzoekers maakten gebruik van longitudinale gezondheidsdata van 2905 Lifelines-deelnemers uit Noord-Nederland, waardoor zij gezondheidsgegevens in 2016 konden vergelijken met gegevens vóór de bevingen (2012). Aanvullend zetten zij met een aselecte steekproef 4 keer een vragenlijst uit onder bewoners uit de provincie Groningen tussen 2016 en 2017 (n = 1846 respons op alle 4 de metingen).

Uitkomsten 

Uit het Lifelines-onderzoek (RAND-36 vragenlijst; schaal 0-100) blijkt dat er onder personen met meervoudige schade een afname is van psychische gezondheid (subschaal MHI-5 78,9 versus 80,4) en een toename van het aantal gezondheidsklachten (subschaal gezondheidsbeleving 72,6 versus 74,4) vergeleken met personen zonder schade. Zij functioneren gemiddeld minder op fysiek en sociaal gebied (subschaal fysieke rolbeperking 19,9 versus 15,8; sociaal functioneren 85,9 versus 87,8). Bewoners met schade voelen zich minder veilig: schade gaat bij alle 4 de meetmomenten gepaard met een afname van de ervaren veiligheid in huis.

Conclusie 

Dit rapport maakt ons eens te meer bewust van het feit hoe bepalend de sociale context van de patiënt is bij het interpreteren van een gezondheidsklacht. Heeft de patiënt een dak boven zijn hoofd? Hoe is de kwaliteit van dit dak? Zijn er financiële zorgen? Voelt hij/zij zich veilig binnen de buurt/wijk en in huis? Soms zouden we als huisarts ook graag de problemen van het ‘huis’ willen oplossen. Laten we hierbij vooral de samenwerking met het sociale domein opzoeken, zodat wij ons nog meer kunnen richten op de gezondheid van de patiënt.

Lees meer over het rapport Veiligheidsbeleving, gezondheid en toekomstperspectief van Groningers van T. Postmes, et al.

Literatuur

  • Postmes T, et al. Veiligheidsbeleving, gezondheid en toekomstperspectief van Groningers. Wetenschappelijk Rapport 3. Groningen: Heymans Instituut/Rijksuniversiteit Groningen, 2017.

Reacties (2)

Ans Tiessen 19 mei 2023

Dat mensen vastlopen in de afhandeling van de schade, helpt ook niet mee...

Marian van den Brink 19 mei 2023

Klopt Ans, ben ik helemaal met je eens

Verder lezen