Nieuws

‘Onder Belicht’

Gepubliceerd
3 november 2015
In dit novembernummer staat het onderwerp van het NHG-congres Onder Belicht in de schijnwerpers. Ook wij staan niet boven het onderwerp, maar belichten het van onder: het gebied tussen navel en dijen. Ironisch genoeg, als u de papieren versie leest, precies dat stuk van uw lichaam dat zich in de schaduw van deze Huisarts & Wetenschap bevindt.
Tijdens het congres en in dit themanummer komt een breed scala aan urologische, gynaecologische en seksuele aandoeningen en wetenswaardigheden aan bod. We besteden aandacht aan de problemen die in de bekkenbodemregio kunnen spelen en aan de bijbehorende behandeling.

De rol van de dokter

Mariëlla Withagen behandelt in een mooie nascholing de basis, anatomie en functie van de bekkenbodem. Haar artikel sluit prachtig aan bij de plenaire sessie van het congres, maar dit themanummer biedt ook onderwerpen die op het congres niet aan bod komen.
Zo kijken we in de onderzoeksartikelen kritisch naar ons eigen handelen. Hoe organiseren we de praktijk als we urineonderzoek doen? Zijn we voldoende alert op het risico van een soa bij onze patiënten? We zien paren met een kinderwens op ons spreekuur, maar wat doen we als deze wens uitkomt? In hoeverre besteden wij aandacht aan de zwangere patiënt? Gezien het aantal contacten tijdens en na de zwangerschap en bevalling lijkt dit een onderbelicht deel van onze zorg te worden.
Bij dit thema hoort ook de dokter zelf. Onze eigen normen, opvattingen en gevoeligheden spelen natuurlijk mee in de spreekkamer, en dat geldt eveneens voor ons geslacht en onze leeftijd. Denkt u ook dat mannelijke huisartsen meer mannenklachten zien, en dat vrouwelijke patiënten met onderbuikklachten eerder naar een vrouwelijke huisarts gaan? Jongere huisartsen krijgen mogelijk minder oudere patiënten met erectiestoornissen te zien. Schroom, verwachtingen en angst bij de patiënt, en bij de arts, kunnen een grote rol spelen, met name bij klachten van gynaecologische en urologische aard. Het is goed om bij jezelf na te gaan: heb ik genoeg aandacht voor wat vreemd of nieuw is, verder van me af staat of wat ik liever niet zie of hoor? In een beschouwing over onze omgang met seks zet Peter Leusink de spotlight op onze eigen gedachten over en werkwijze op dit terrein.

In de schijnwerpers

‘Onder belicht’ is dubbelzinnig, en verwijst ook naar het taboe dat op sommige onderwerpen rust en daardoor ons handelen misschien negatief beïnvloedt. Door de kennis, de onderzoeken en het enthousiasme van onze auteurs hebben wij als redactie echter gemerkt dat het onderwerp leeft. Het was niet moeilijk hiermee een mooi, goedgevuld nummer te maken. En we kunnen u zeggen: er ligt nog meer op de plank. In die zin is het thema wat ons betreft zeker niet… onderbelicht.
Sjoerd Hobma, Marissa Scherptong-Engbers

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen