Nieuws

Een goed ontbijt: minder kans op DM2?

Gepubliceerd
2 maart 2015
Het adagium ‘het ontbijt is het belangrijkste maaltijd van de dag’ wordt regelmatig aangehaald in de spreekkamer. Maar helpt deze stelregel ook om diabetes mellitus type 2 te voorkomen? Het lijkt zo te zijn dat regelmatig en gezonder ontbijten door kinderen zorgt voor lagere biochemische markers die gerelateerd zijn aan het ontstaan van diabetes mellitus.
Donin et al. onderzochten dit in een onderzoek waarin bij kinderen van 9-10 jaar oud naar hun ontbijtgewoonten werd gevraagd. De onderzoekers vroegen de schoolgaande kinderen hoe vaak ze per week ontbeten en hoe hun ontbijt eruitziet. Ze deden dit bij meer dan 4000 kinderen van 200 verschillende scholen. Tegelijkertijd werden spiegels, nuchtere glucose, HbA1c en cholesterol gemeten.
Uit de resultaten bleek dat kinderen die minder vaak ontbeten hogere nuchter insulinespiegels hadden en een hogere insulineresistentie hadden. Ook het ontbijt zelf had een voorspellende waarde: kinderen die een op graan gebaseerd ontbijt gebruikten, hadden een lagere insulineresidentie dan kinderen die een ontbijt aten met minder vezels.
Alhoewel dit onderzoek nog niet bewijst dat gezonder ontbijten op kinderleeftijd leidt tot minder diabetes, onderbouwt dit onderzoek wel het advies om gezond te ontbijten. Het vezelrijke ontbijt is ook in lijn met de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 (derde herziening) waarin een gezonde voeding met onder meer vezelrijke koolhydraten wordt aangeraden. Gezien de grote spreiding in het wel of niet ontbijten en de samenstelling van het ontbijt kan het nog wel eens lonen om vaker te vragen naar het ontbijtregime van onze patiënten.
Jurgen Damen

Literatuur

  • 1.Donin AS, et al. Regular breakfast consumption and type 2 diabetes risk markers in 9- to 10-year-old children in the Child Heart and Health Study in England (CHASE): a cross sectional analysis. PLoS Med 11: e1001703. doi:10.1371/journal.pmed.1001703.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen