Nieuws

Antibiotica bij zwangeren: hoger risico op astma?

Gepubliceerd
19 maart 2015

In eerdere onderzoeken zijn er regelmatig aanwijzingen gevonden dat antibioticagebruik door de moeder tijdens de zwangerschap en op heel jonge leeftijd het risico op astma bij kinderen verhoogt. In dit onderzoek wordt er geen relatie aangetoond tussen antibioticagebruik in de zwangerschap en astma. Daarnaast vonden de auteurs ook een goede verklaring voor deze eerder wel aangetoonde relatie.

Örtqvit et al. hebben het risico op astma en antibioticagebruik op jonge leeftijd en door moeder in de zwangerschap fraai geanalyseerd. Zij hebben dit gedaan in een groot cohort van bijna 190.000 patiënten. Ook zij concluderen dat astma meer voorkomt bij kinderen van wie de moeders in de zwangerschap antibiotica gebruikten.

Deze kinderen hadden echter een vergelijkbaar risico op astma als hun broers of zussen die geen antibiotica hadden gekregen in de baarmoeder. De auteurs concluderen dat het hogere risico dat in eerste instantie gevonden werd op het krijgen van astma niet is toe te schrijven aan het antibioticagebruik, maar aan familiaire risicofactoren.

Het ligt genuanceerder bij antibioticagebruik door kinderen op jonge leeftijd. Werd de antibiotica voorgeschreven voor urineweginfecties of huidproblemen, dan was er geen hoger risico na vergelijking met broers en zussen. Werd de antibiotica voorgeschreven voor luchtwegproblemen, was er wel een hoger risico op astma, al was dit risico wederom lager na correctie voor het familierisico.

Auteurs van deze review wijzen er wel op dat het voorschrijven van antibiotica goed afgewogen moet worden gezien de dreiging van resistentie voor antibiotica.

Örtqvist A, et al. Antibiotics in fetal and early life and subsequent childhood asthma: nationwide population based study with sibling analysis. BMJ 2014;349:g6979.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen