Nieuws

Roken toch nog ergens goed voor

Gepubliceerd
21 april 2014

De vele schadelijke effecten van roken zijn inmiddels genoegzaam bekend. Deense onderzoekers ontdekten onlangs evenwel een gunstig effect van deze verslaving: roken vermindert de kans op hypothyreoïdie.

Voor deze ontdekking bekeken ze het door verloskundigen geregistreerde rookgedrag van zwangere Deense vrouwen in de periode 1996 tot 2008 en de kans op het krijgen van een schildklierfunctiestoornis in de periode erna. Voor het laatste gebruikten ze prescriptiegegevens van schildkliermedicatie. Van de 450.842 aanstaande moeders die geïncludeerd werden, gaven er 89.022 aan te roken en ontwikkelden 8902 (2,0%) een hyper- (n = 3389) of hypothyreoïdie (n = 5516) in de eerste jaren na de geboorte van de baby. De kans op hypothyreoïdie bij de niet-rooksters bedroeg 1,82% versus 1,40% (p < 0,001) bij de rooksters. De kans op hyperthyreoïdie in beide groepen was respectievelijk 1,11% en 1,50% (p < 0,001). Er blijken zelfs aanwijzingen voor dosiseffectrelaties tussen roken en beide aandoeningen.

Roken vergroot dus de kans op hyperthyreoïdie, maar verkleint de kans op hypothyreoïdie. Vanzelfsprekend is het laatse geen reden het roken nu maar aan te gaan moedigen; de schadelijke gevolgen van roken hebben nog steeds veruit de overhand.

Andersen SK, et al. Smoking reduces the risk of hypothyroidism and increases the risk of hyperthyroidism: evidence from 450.842 mothers giving birth in Denmark. Clin Endocrinol 2014;80:307-14.

Foto: WimL/Shutterstock

Reacties (2)

Tjerk Wiersma (niet gecontroleerd) 22 mei 2014

Vanzelfsprekend is de schade door roken groter dan de winst die ontstaat uit het voorkomen van hypothyreoïdie. Het mechanisme achter het preventieve effect ten aanzien van hypothyreoïdie is niet geheel duidelijk, maar vermoedelijk remt roken de vorming van thyreoperoxidase- en thyreoglobuline-antistoffen; het betreft dus geen uitputting van de schildklier. Bij mijn weten waren er geen tabaksfabrikanten betrokken door het door mij besproken onderzoek.

Joke Bottema (niet gecontroleerd) 6 mei 2014

Vreemd dat dit als een positief bijeffect wordt gepresenteerd.
Kennelijk zet roken de schildklier aan om harder te werken. Daarom vergroot het ook de kans op hyperthyreoïdie.
Het lijkt mij dat als je de schildklier lang genoeg opjut door te roken, dat je vanzelf een moment krijgt dat het effect - net als bij de auto-immuunreactie - is dat de schildklier het voor gezien houdt en je in een situatie van hypothyreoïdie terecht komt.
Wie heeft dit onderzoek gesponsord? Philip Morris of BAT?