Nieuws

Een MRI’tje graag?!

Gepubliceerd
4 mei 2017
Dossier
“Dokter, ik heb nu al maanden last van mijn knie en ik wil nú een MRI. Dan weet ik tenminste wat er aan de hand is!” MRI- en CT-diagnostiek zijn meer en meer beschikbaar. In mijn regio kunnen huisartsen een MRI aanvragen van hoofd, nek, lage rug, knie, enkel en pols. Diagnostische centra fungeren als breekijzers bij de introductie en rollen hun rode lopers uit, de ziekenhuizen volgen. In heel veel specialistenbrieven staat een MRI-uitslag, bijna achteloos, tussen alle overige onderzoeken. Ben ik dan als huisarts een achterblijver, een diagnostische nihilist? Zijn mijn patiënten terecht ontevreden als ik gewoon de richtlijnen uit de standaard volg?
Berg en Pleumeekers kruisen in dit nummer de degens over de toegevoegde waarde van een MRI bij knieklachten. Een discussie die nog even zal voortduren, gezien de vele onzekerheden die er op dit moment zijn. Er is te weinig gedegen onderzoek dat de meerwaarde van MRI-inzet door de huisarts voldoende aantoont. De NHG-Standaarden zijn dan ook terughoudend in het adviseren van een MRI en adviseren in het algemeen een verwijzing. De resultaten van een groot gerandomiseerd onderzoek naar de meerwaarde van een MRI-knie aangevraagd door de huisarts (Tackle trial) zijn pas eind 2017 beschikbaar. Het is goed van het NHG om samen met de Nederlandse radiologen richtlijnen op te gaan stellen over aanvullende radiologische diagnostiek in de eerste lijn.
Overigens, na het maken van een MRI zijn mijn dilemma’s meestal niet minder geworden. Een MRI geeft veel informatie, maar wat betekenen al die afwijkingen of varianten van het normale eigenlijk? Heeft die bulging disc nu wel of geen relatie met de rugklachten? Is de gevonden hernia of spinale stenose niet eigenlijk een toevalsbevinding? En heeft het wel zin om bij die 50-jarige sportieve meneer die fraai aanliggende meniscusscheur te opereren? Uiteindelijk overleg ik dus toch maar met een neuroloog of orthopeed over de interpretatie van de uitslag.
Het consult duurt langer dan verwacht. Ik bespreek de verwachtingen en wat bij bepaalde bevindingen van de MRI de consequenties en voor- en nadelen van vervolgstappen zijn. En de afloop? Soms verwijzen, soms een MRI, soms het natuurlijke beloop afwachten. Zorg op maat dus, met onzekerheden die nog even aanblijven. Typisch huisartsgeneeskunde!
Ivo Smeele

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen