Nieuws

Hoogrisicopatiënt vaker op de huisartsenpost met griep

Gepubliceerd
29 juni 2015
Het is al bekend dat patiënten met meer comorbiditeit vaker de huisartsenpost bezoeken. Nu is in een Noors onderzoek tijdens de H1N1-influenza-pandemie in 2009 gebleken dat ook een patiënt met meer risicofactoren de huisartsenpost vaker consulteert bij griepklachten. Opvallend is dat eerder bezoek aan de eigen huisarts door deze patiënt het risico van een bezoek aan de huisartsenpost juist verkleint.
In hun onderzoek bestudeerden Simonsen et al. het bezoek aan de huisartsenpost in Noorwegen tijdens de grieppandemie van 2009. Dit deden zij door een grote centrale database te gebruiken. Omdat het Noorse systeem erg lijkt op dat van Nederland, en de Noren ook de ICPC-codering gebruiken, zijn de resultaten waarschijnlijk toepasbaar op de Nederlandse situatie.
Zwangeren, diabeten en longpatiënten bezochten vaker de huisartsenpost met influenza-achtige ziektebeelden. Het toegenomen bezoek aan de huisartsenpost kon niet verklaard worden door meer consultatie van de huisartsenpost buiten de grieppandemie om. Ook na correctie voor geslacht, leeftijd en afstand van de patiënt tot de huisartsenpost bleef deze comorbiditeit een voorspeller voor consultatie. Een consult bij de huisarts al voor de griepepidemie was een beschermende factor, dit effect is al merkbaar bij één consult en neemt toe per consult.
Tijdens een influenza-epidemie is de vraag naar huisartsenzorg groter bij zwangeren, longpatiënten en diabeten. Het lijkt dus logisch dat deze patiënten laagdrempelig gezien worden in de huisartsenpraktijk om de druk op de huisartsenpost te verminderen. Dit is in overeenstemming met onze NHG-Standaard Influenza, al staan zwangeren daar niet als aparte risicogroep genoemd.
Jurgen Damen

Literatuur

  • 1.Simonsen KA, et al. Primary care utilization among patients with influenza during the 2009 pandemic. Does risk for severe influenza disease or prior contact with the general practitioner have any influence? Fam Pract 2015;32:56-61.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen