Main content

H&W-reeks

 

Palliatieve zorgPalliatieve zorg
De dagelijkse praktijk van huisarts en verpleeghuisarts

Auteurs: B.S. Wanrooij; M. Koelewijn
ISBN 9789031349449
Verschenen 26 oktober 2006
184 pagina's
Prijs  €31.00

‘De meeste mensen sterven trouwens per ongeluk, alsof je een kopje laat vallen.' Dat schreef de verpleeghuisarts en essayist Bert Keizer ooit over de kunst van het sterven. Dit boek gaat niet over die kunst of het ongeluk van de patiënt, maar over de kunst van de huisarts of verpleeghuisarts het leed rond het sterven te verlichten. Mooi sterven bestaat niet, maar het kan wellicht met iets minder narigheid. De stapel boeken met goede raad over palliatieve zorg groeit dokters boven het hoofd. Dit boek is echter anders dan de andere handboeken en praktische gidsjes. Het is geschreven op de dagelijkse praktijk van de huisarts (en verpleeghuisarts), biedt handige tips die niet altijd gemakkelijk elders te vinden zijn en zonder de pretenties van een handboek geeft het veel achtergrondinformatie.

De twaalf hoofdstukken verschenen in 2005 en 2006 als artikelen in het tijdschrift Huisarts en Wetenschap. In dit boek besteden de auteurs aandacht aan pijnbestrijding, problemen met slikken, aan benauwdheid, samenwerken in de zorg, de eigen normen en waarden van de dokter en nog veel meer. Herkenbare patiëntenverhalen illustreren de problemen en de dilemma's in de palliatieve zorg.

Bestel dit boek online

 

Kwalitatief onderzoek

Kwalitatief onderzoek
Praktische methoden voor de medische praktijk

Auteurs: P.L.B.J. Lucassen; T.C. Olde  Hartman
ISBN 9789031349982
Verschenen 14 juni 2007
160 pagina's
Prijs  €36.20

Kwalitatief onderzoek in de huisartspraktijk zet onderzoek en werkelijkheid in de spreekkamer van de huisarts in een ander perspectief. Bij het in kaart brengen van de verschillende aspecten van een samengesteld probleem is praten met patiënten een alternatief voor het rekenen en meten in kwantitatief onderzoek. Kijken, luisteren en de goede vragen stellen zijn kernvaardigheden van iedere huisarts. Kwalitatief onderzoek is echter meer dan een beetje vrijblijvend met mensen praten: het is een methodologie. Kwalitatief onderzoek moet je leren, en dit boekje helpt daarbij.
 
Vijf van de twaalf hoofdstukken in Kwalitatief onderzoek verschenen tussen 2004 en 2006 in Huisarts & Wetenschap. Speciaal voor dit boek zijn er zeven praktische hoofdstukken toegevoegd. Aan de orde komen onder andere verschillende waarnemingsmethoden, kwalitatieve surveys, het halfopen interview, conversatieanalyse, meta-etnografie, focusgroepen en het multimethodenonderzoek.

Bestel dit boek online

 

Een bedrieglijke bijbal

Een bedrieglijke bijbal
en 22 andere klinische lessen uit Huisarts & Wetenschap

Auteur: G.A. van Essen e.a.
ISBN 9789031351565
Verschenen 22 november 2007
186 pagina's
Prijs  €34.50

Bijzondere gevallen. Huisartsen worden daar vaak als eerste mee geconfronteerd. Die gevallen zijn in eerste instantie vaak niet meer dan een casuïstische mededeling. Over aandoeningen met een lage prevalentie, waarover nooit een NHG-Standaard zal verschijnen, over een diagnostisch instrument, een aparte therapie of nauwelijks gebruikte farmacotherapie die in individuele gevallen heel goed werkzaam bleek. Maar die mededelingen zijn van groot belang want ze vormen de belangrijkste startpunten voor medische innovatie.

Vrijwel alle klinische lessen in Een bedrieglijke bijbal zijn zulke casuïstische mededelingen. Geschreven vóór en dóór huisartsen. Want niet alleen is een huisarts degene die de afwijking als eerste constateert, hij kan ook het best de lessen trekken die leerzaam zijn voor zijn collega's. Elk hoofdstuk uit deze bundel is daardoor een collegiaal feest om te lezen!
Bestel dit boek online

 

Schatjes zijn het

Schatjes zijn het

Auteur: H. van Weert
ISBN9789031353422
Verschenen 9 december 2008
207 pagina's
Prijs €35.00

Ze zijn zo leuk en mooi, die pasgeboren kindjes. We leven op een roze wolk en slaan aan het vertroetelen, knuffelen, voeren en zijn bijzonder trots. Maar voor veel mensen beginnen dan echter al weer snel de zorgen: 'is de ontlasting niet te dun of te dik, gaan die pukkeltjes nog wel weg, eet hij/zij wel genoeg, mijn kind huilt zoveel.'

Kinderen komen vaak op het spreekuur, vooral in hun eerste levensjaren en presenteren de veel voorkomende klachten: hoesten, koorts en vlekjes. Het gaat dan hoofdzakelijk over klassieke geneeskunde: infectieziekten en huidaandoeningen, de meer acute dingen, die ook meestal acuut worden gehandeld door de huisarts.

Weet U nog wanneer antibiotica zinvol zijn bij de behandeling van een middenoorontsteking? Helpt honing nu wel of niet tegen hoesten? Behalve de gewone dingen is in dit boek aandacht voor de meer complexe situaties, waarmee de huisarts te maken krijgt. Waarop let u bij kinderen, die opgroeien in een gezin met een zieke ouder? Doen kromme beentjes U denken aan een vitamine D gebrek? En wat adviseert u ouders, die helemaal ontredderd bij u komen omdat hun roze wolk is veranderd in een nachtmerrie, waarbij ze geen oog meer dicht doen omdat hun kind zo vaak huilt?

Dit boek is een afspiegeling van wat er de afgelopen jaren zoal in Huisarts & Wetenschap over kinderen is verschenen. U krijgt in dit boek een mooi overzicht over hetgeen de laatste jaren zoal actueel is geweest.

Bestel dit boek online