Nieuws

Waarom leveren patiënten hun ontlasting niet in?

Gepubliceerd
15 december 2014

Huisartsen vragen regelmatig aan patiënten ontlasting in te leveren voor diagnostiek. Toch leveren patiënten vaak hun ontlasting niet in bij het laboratorium. Een nieuw onderzoek laat zien dat dit vooral komt doordat patiënten zich schamen en geen duidelijke instructies krijgen.

Ondanks het verzoek van de huisarts om ontlasting in te leveren voor diagnostiek, levert gemiddeld 40% van de patiënten geen ontlasting in bij het laboratorium. Tot nu toe was onduidelijk welke factoren hierbij een rol spelen. Onderzoekers uit Engeland interviewden patiënten die, op aanvraag van de huisarts, bij het laboratorium kwamen om ófwel ontlasting in te leveren (n = 118) óf om bloed af te nemen (n = 170). Twee factoren speelden voor patiënten een belangrijke rol bij het inleveren van ontlasting. Ten eerste kregen patiënten van de huisarts weinig praktische informatie over hoe ze de ontlasting moesten verzamelen. Ten tweede schaamden patiënten zich bij het inleveren ervan, omdat zowel de assistenten als andere patiënten zagen dat ze ontlasting kwamen inleveren.

Voor huisartsen is dit onderzoek van belang omdat het niet inleveren van ontlasting kan leiden tot vertraging van diagnostiek en behandeling. Het is daarom goed dat er aan patiënten is gevraagd wat hun weerstanden zijn om ontlasting in te leveren. Nog beter was het geweest als er ook patiënten waren geïnterviewd die geen ontlasting inleverden terwijl de huisarts dit wel had gevraagd. De onderzoekers doen een aantal nuttige aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk: leg duidelijk uit waarom de patiënt ontlasting moet inleveren, geef schriftelijke instructies mee over het opvangen ervan en zorg voor privacy bij het overhandigen van het afnamepotje.

Lecky DM, et al: Patients’ perspectives on providing a stool sample to their GP: a qualitative study. Br J Gen Pract 1 november 2014. DOI: 10.3399/bjgp14X682261.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen