Nieuws

Pijn en COPD

Gepubliceerd
17 december 2014

COPD associëren we met hoesten en kortademigheid. Maar mensen met COPD hebben ook meer pijn dan mensen zonder COPD. Pijn komt het meest voor bij matig-ernstige COPD en is gerelateerd aan comorbiditeit en voedingstoestand.

Via verschillende mechanismen zou COPD tot pijn kunnen leiden. Door systemische inflammatie kan neuropathische pijn ontstaan. Maar ook spieratrofie en osteoporose, die vooral bij ernstige COPD een rol spelen, kunnen pijn veroorzaken.

Nederlandse onderzoekers maakten een overzicht van de literatuur over pijn bij COPD. Zij betrokken hier alle soorten onderzoek in over alle ernststadia van COPD.

Zij vonden 39 geschikte, gepubliceerde onderzoeken over pijn. Hierin rapporteerde 32 tot 60% van de patiënten met COPD dat zij pijn hadden. De ernst van de pijn hing niet samen met de ernst van de spirometrische luchtwegobstructie. Wel was pijn gerelateerd aan comorbiditeit, slechtere voedingstoestand en andere klachten zoals slapeloosheid, kortademigheid, angst en depressie. Ook viel op dat pijn vaker voorkwam bij matig-ernstige COPD dan bij ernstige en zeer ernstige COPD. Dit laatste werd waarschijnlijk veroorzaakt door de selectie van de patiënten in de onderzoeken. Mogelijk doen mensen met ernstige COPD die er echt slecht aan toe zijn en veel comorbiditeit hebben niet mee aan onderzoeken. Hoe pijn precies wordt veroorzaakt bij COPD is dus nog niet bekend, maar wel dat het een belangrijk item is voor deze patiënten.

Van Dam, et al. Pain in patients with COPD: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2014 Sep 26;4(9):e005898. doi:10.1136/bmjopen-2014-005898.

Reacties (2)

Marina (niet gecontroleerd) 19 november 2016

Zou het ook niet zo kunnen zijn dat ernstig copd patienten morfinepleisters gebruiken en dus minder pijn voelen?

Lidewij Broekhuizen (niet gecontroleerd) 22 december 2016

Bij ernstige COPD wordt soms inderdaad morfine gebruikt om de kortademigheid (en pijn?) beter te verdragen. Alsnog ervaren mensen met COPD meer pijn, blijkt uit dit onderzoek.

Verder lezen