Nieuws

Slaaprestrictie voor slapeloosheid

Gepubliceerd
17 augustus 2015

Slapeloosheid komt voor bij 20 tot 30% van de bevolking. Als aanwijsbare oorzaken uitgesloten zijn, is cognitieve gedragstherapie een bewezen effectieve behandeling. Maar dit kost veel tijd. Nieuw onderzoek laat zien dat ook een klein onderdeel hiervan, slaaprestrictie, snel en effectief is.

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland volgden 6 maanden lang 94 patiënten van 16 tot 75 jaar oud met langdurige (≥ 6 maanden) slapeloosheid. Een aanwijsbare oorzaak, zoals depressie of slaapapneu, werd uitgesloten. Vervolgens kreeg de helft alleen een advies over slaaphygiëne en de andere helft kreeg daarbij nog een instructie over slaaprestrictie. Dit kwam erop neer dat patiënten de tijd in bed moesten halveren waarin ze wakker lagen. Aan de hand van een slaapdagboek werd dit afgestemd met de individuele patiënt. Als ze na 2 weken nog steeds niet goed sliepen, werd deze tijd nog verder ingekort. Dit slaaprestrictie-consult duurde twee keer 20 minuten. Als uitkomstmaten werden de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) en Insomnia Severity Index (ISI) gebruikt. Een verschil van 3 punten in PSQI en van 6 punten in ISI werd als klinisch relevant beschouwd.

Na 6 maanden was 67% van de patiënten met slaaprestrictie af van hun slapeloosheid, terwijl dit maar 41% was bij patiënten die alleen een slaaphygiënisch advies kregen. De PSQI daalde met 3,94 in de slaaprestrictie-groep en met 2,10 in de slaaphygiëne-groep. Voor de ISI was dat 6,48 en 4,00 punten. Alleen voor slaaprestrictie was de daling dus klinisch relevant.

De NHG-Standaard Slaapproblemen vermeldt slaaprestrictie als mogelijke niet-medicamenteuze behandeling. In eerder onderzoek was dit een onderdeel van cognitieve gedragstherapie, wat veel tijd kost en niet altijd kan plaatsvinden in de huisartsenpraktijk. Dit onderzoek laat zien dat met een consult van tweemaal 20 minuten door de huisarts ook veel verbetering te bereiken is.

Falloon K, et al. Simplified sleep restriction for insomnia in general practice: a randomised controlled trial. Br J Gen Pract 2015;65:e508-15.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen