Nieuws

QT-verlenging en medicatie

Gepubliceerd
1 september 2015

In veel richtlijnen staat het advies om een ecg te maken alvorens te starten met medicijnen die het QT-interval verlengen. Veel huisartsen doen dit niet. Dit is wel begrijpelijk, want het absolute risico op levensbedreigende ritmestoornissen blijft ontzettend klein.

Verschillende medicijnen verlengen het QT-interval, zoals ciproxin en haloperidol. Een verlengd QT-interval is een risicofactor voor ‘torsade de pointes’ (tijdelijke polymorfe VT) die uiteindelijk kan overgaan in ventrikelfibrilleren en acute hartdood. De kans op deze ritmestoornissen is groter bij mensen met een (familiaire) cardiale voorgeschiedenis. Het farmacotherapeutisch kompas vermeldt het als er een verhoogd risico bestaat. Onderzoekers uit Utrecht namen haloperidol als voorbeeld en keken hoe vaak huisartsen een ecg maken voor de start van de medicatie. Zij analyseerden hiervoor een grote Engelse eerstelijns database (UK Clinical Practice Research Datalink (2009-2013)).

Van de 3420 volwassenen die een eerste prescriptie haloperidol kregen tussen 2009 en 2013, onderging 1,8% een ecg rond de start van de medicatie, terwijl dit in de controleperiode (een jaar ervoor) 0,8% was. De auteurs concluderen dat de compliance van de huisartsen wat betreft deze richtlijnen ontzettend laag is.

Gelukkig plaatsen zij dit ook in perspectief. De absolute kans op torsade de pointes  en out of hospital cardia arrest in de algemene bevolking is laag: respectievelijk 0,5 en 10 per 10.000 levensjaren. Verder is bekend dat QT-verlengende medicatie de kans op op torsade de points drie keer verhoogt, de absolute kans blijft dus laag, en dat de relatie tussen de VT en VF niet zo eenduidig is. De auteurs besluiten gelukkig niet dat de huisarts meer ecg’s moet maken, maar dat het nuanceren van de huidige aanbevelingen wat betreft ecg’s en QT-verlengende medicatie op zijn plaats lijkt.

Warnier MJ, et al. Are ECG monitoring recommendations before prescription of QT-prolonging drugs applied in daily practice? The example of haloperidol. Pharmacoepidemiol Drug Saf 2015;24:701-8.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen