Nieuws

Risico op herseninfarct na een TIA

Gepubliceerd
2 mei 2016

Het risico op een herseninfarct na het doormaken van een TIA is verhoogd. Maar de hoogte van dit risico was gebaseerd op gedateerd onderzoek. Tegenwoordig worden patiënten met een TIA sneller onderzocht en behandeld. Nieuw onderzoek laat zien dat het risico op een herseninfarct 5% is binnen een jaar na het doormaken van een TIA.

Franse onderzoekers bestudeerden binnen het TIAregistry.org project 4789 patiënten in 21 landen die van 2009 tot 2011 een TIA doorgemaakt hadden. Alle patiënten werden gemiddeld 2,5 jaar gevolgd. In totaal werd 78% van deze patiënten binnen 24 uur na start van hun TIA-symptomen door een neuroloog beoordeeld.

Bij 5% van de patiënten werd atriumfibrilleren gevonden en bij 16% een carotisstenose van ≥ 50%. De meerderheid werd behandeld met trombocytenremmers (90%), antihypertensiva (68%) en statines (70%). Na één jaar had 5,1% een herseninfarct doorgemaakt.

In dit onderzoek wordt een lager risico op een herseninfarct na TIA gevonden dan in de eerdere onderzoeken. In de NHG-Standaard Beroerte staat bijvoorbeeld beschreven dat dit risico 12 tot 18% is gedurende het eerste jaar. Het meest recente onderzoek in de NHG-Standaard stamt echter uit 2007. Het lijkt er dus inderdaad op dat het risico tegenwoordig lager is, volgens de onderzoekers waarschijnlijk door snellere diagnostiek en intensievere behandeling met secundaire preventie. Het maakt duidelijk dat het van groot belang is om patiënten met een TIA snel te verwijzen en te behandelen.

Amarenco P, et al. One-year risk of stroke after transient ischemic attack or minor stroke. N Engl J Med 2016;374:1533-42.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen