Nieuws

Voorschrijfgedrag bij polyfarmacie in de eerste lijn

Gepubliceerd
18 augustus 2016

Een kwalitatieve studie naar het voorschrijfgedrag van huisartsen aangaande polyfarmacie laat zien dat een uitgebreide en gestructureerde samenwerking tussen verschillende disciplines   (huisarts en apotheker) in de gezondheidszorg nodig is. Huisartsen gaven aan dat er behoefte bestaat aan ondersteuning om gestructureerde medicatiebeoordelingen uit te voeren.

In een samenleving die steeds meer vergrijst, zal de huisarts steeds meer de zorg dragen voor oudere patiënten, die vaak meerdere chronische ziekten hebben. Bij patiënten met multimorbiditeit is er vaak sprake van een chronisch gebruik van tenminste vijf of meer medicamenten, oftewel polyfarmacie. Het beoordelen van polyfarmacie en een eventuele periodieke aanpassing van de medicijnen is noodzakelijk en vereist een strategie.

Nederlandse onderzoekers hielden twee focusgroepbijeenkomsten met Nederlandse huisartsen. De gemiddelde werkervaring van de huisartsen was 24,8 jaar; allen waren praktijkhouder. 44,5% had maandelijks een bespreking met de apotheker, 11,1% had nooit een bespreking met de apotheker.

Alle huisartsen beschreven een gelijksoortige voorschrijfstrategie; allereerst definieerden zij behandeldoelen, meestal samen met de patiënt. Aan de behandeldoelen werden prioriteiten gesteld. Vervolgens werden aanpassingen in de medicatie gemaakt. Er bestaat wel een verschil in de uitvoering van de strategie, bijvoorbeeld het aantal behandeldoelen en of er wel of geen gebruik wordt gemaakt van een stap-voor-stapbenadering. De huisartsen gaven aan dat zij graag gebruikmaken van instrumenten die de besluitvorming kunnen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld de CHA2DS2–VASc-score.

Sinnige J, et al. Medication management strategy for older people with polypharmacy in general practice: a qualitative study on prescribing behaviour in primary care. Br J Gen Pract 2016;66:e540-51.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen