Nieuws

Geen effect POC-CRP op antibioticaprescripties

Gepubliceerd
1 september 2016

Sinds de introductie van de point of care CRP-test (POC-CRP) tonen meerdere onderzoeken aan dat het aantal prescripties voor antibiotica daalt na invoering. Dit observationele onderzoek toont aan dat de POC-CRP niet altijd volgens de NHG-Richtlijn ingezet wordt. Daarnaast blijkt dat de uitkomst van de POC-CRP het beleid voor individuele patiënten wel beïnvloedt, maar dat het totaal aantal prescripties niet daalt.

Minnaard et al. onderzochten in de Nederlandse huisartsenpraktijk of de POC-CRP invloed had op het voorschrijven van antibiotica, of door de POC-CRP het aantal antibioticavoorschriften verminderde en hoe de POC-CRP werd ingezet. Hiervoor werd onder in totaal 735 patiënten bij veertig huisartsen een POC-CRP gedaan. Er werd bijgehouden wat de huisarts wilde doen voor de POC-CRP bekend was en wat hij deed nadat de uitslag bekend was. Daarnaast werd geregistreerd in welke risicogroep de patiënt viel die een POC-CRP onderging.

Hieruit bleek dat bij 27% van de patiënten de POC-CPR ervoor zorgde dat de huisarts toch geen of juist wel antibiotica voorschreef. Het totaal aantal prescripties veranderde niet. In een subgroepanalyse daalden de prescripties van antibiotica wel in praktijken waar gemiddeld meer antibiotica werden voorgeschreven. 

Opvallend was dat de NHG-Standaard niet helemaal nageleefd werd. 46% van de POC-CRP werd uitgevoerd in de laagrisicogroep, 41% in de gemiddelderisicogroep en 13% in de hoogrisicogroep, zoals deze geformuleerd zijn in de NHG-Standaard Acuut hoesten en waarbij alleen geadviseerd wordt in de gemiddelderisicogroep te testen.

Uit dit onderzoek blijkt dat in praktijken waar de POC-CRP wordt ingezet, maar waar geen training wordt gegeven over de POC-CRP, huisartsen de POC-CRP niet inzetten volgens de NHG-Richtlijn. In combinatie met een laag voorafpercentage aan antibioticavoorschriften zorgt dit ervoor dat er in totaal niet minder antibiotica voorgeschreven worden. Als beroepsgroep moeten we kritisch kijken hoe we hiermee omgaan, zeker nu het nieuwe hoestseizoen er weer aankomt.

Minnaard MC, et al. C-reactive protein point-of-care testing and associated antibiotic prescribing. Fam Pract 2016 Aug;33:408-13.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.