Nieuws

Wijs zelfverwijzer de weg

Gepubliceerd
1 februari 2017

Spoedzorg op de juiste plaats is van belang om de zorgvraag van de patiënt zo goed mogelijk te beantwoorden en kosten binnen de perken te houden. Zo’n 30% van de patiënten die op de SEH worden gezien, is zelfverwijzer. Deze zelfverwijzers verkiezen de SEH boven de HAP enerzijds om gezondheidsredenen en anderzijds uit praktische overwegingen.

Doel van dit kwalitatieve onderzoek uit 2015 was te achterhalen waarom zelfverwijzers kozen voor de SEH en niet voor de HAP. Op de SEH van het Rijnstate ziekenhuis vonden interviews plaats met dertig zelfverwijzers, meestal man (63%), gemiddeld 46 jaar. Tot de belangrijkste gezondheidsredenen om te kiezen voor de SEH behoorden angst voor een ernstige aandoening, de verwachting dat nader onderzoek (bijv. röntgenonderzoek) of behandeling in de tweede lijn noodzakelijk was en het feit dat een deel van de patiënten momenteel al bij de specialist onder behandeling was. Bij een groot deel van deze patiënten (door de onderzoekers niet gekwantificeerd) bleek de zelfverwijzing om gezondheidsredenen naar de SEH terecht.

Makkelijker toegang (bij de SEH kun je zo naar binnen lopen, terwijl voor de HAP een afspraak nodig is) en kortere afstand (de dichtstbijzijnde HAP was vijf kilometer verder) waren belangrijke praktische overwegingen die werden genoemd door deze relatief kleine en selecte groep geïnterviewden.

Toenemende samenwerking tussen HAP’s en SEH’s op één locatie met triage aan de poort draagt bij aan optimale zorgverlening voor de spoedpatiënt. Niet de keuze van de zelfverwijzer tussen twee zorgaanbieders op basis van angst of afstand, maar diens zorgvraag staat dan centraal.

Kraaijvanger N, et al. Why patients self-refer to the Emergency Department: A qualitative interview study. J Eval Clin Pract 2016 Dec 15. doi: 10.1111/jep.12680. [Epub ahead of print]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen