Nieuws

Muziek laat CVA-patiënten lopen

Gepubliceerd
22 maart 2017

Ritmisch bewegen, zingend spreken, ontspannen luisteren. Muziektherapie kan op vele manieren bijdragen aan het functioneren en welbevinden van patiënten met een beroerte of ander niet-aangeboren hersenletsel. Een recente review laat zien dat met name het loopvermogen bij patiënten met een beroerte verbetert.

Patiënten met een beroerte lopen elf meter per minuut meer door muziektherapie (het ontvangen van een ritmische auditieve stimulus) dan bij standaardzorg. Ook neemt hun paslengte toe met twaalf centimeter en stijgt hun cadans. Communicatieve vaardigheden nemen toe bij patiënten met een beroerte. Zo verbeteren het benoemen van voorwerpen en herhalen van woorden significant bij patiënten met afasie. Uit twee onderzoeken bleek een groot effect van muziektherapie op kwaliteit van leven op de stroke-specifieke ‘kwaliteit van leven’-schaal. Geheugen en aandacht verbeterden niet door muziektherapie.

In de NHG-Standaarden beroerte en hoofdtrauma wordt muziektherapie niet genoemd. Mogelijk komt dit door gebrek aan overtuigend wetenschappelijk bewijs. Ook de in deze review behandelde onderzoeken zijn van wisselende kwaliteit, maar er zijn genoeg positieve aanwijzingen om muziektherapie bij de behandeling of revalidatie van mensen met een beroerte op indicatie in overweging te nemen. Bij voorkeur wordt dan, zo blijkt uit dit onderzoek, een professioneel muziektherapeut ingeschakeld. Kijk eens op muziektherapie.nl.

Magee WL, et al. Music interventions for acquired brain injury. Cochrane Database Syst Rev 2017;1:CD006787. Doi: 10.1002/14651858.CD006787.pub3. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen