Nieuws

Wees alert op kanker bij trombocytose

Gepubliceerd
20 juli 2017

Vroege herkenning van kanker in de huisartsenpraktijk kan bijdragen aan een betere overleving. Een verhoogd aantal bloedplaatjes (trombocyten) zou hierbij kunnen helpen. Nieuw onderzoek suggereert dat de huisarts bij trombocytose alert moet zijn op kanker.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit een Britse eerstelijnsdatabank (van 2000 tot 2013). Hieruit selecteerden zij 40.000 patiënten > 40 jaar bij wie het bloedbeeld trombocytose (> 400 × 109/L) liet zien. Vervolgens vergeleken ze het eenjaarsrisico op verschillende soorten kanker met 10.000 patiënten van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht, maar zonder trombocytose. Patiënten van wie bekend was dat zij al kanker hadden, werden uitgesloten van dit onderzoek. Patiënten met trombocytose kregen vaker kanker binnen een jaar dan patiënten zonder trombocytose (mannen 11,6% versus 4,1%; vrouwen 6,2% versus 2,2%). De percentages lagen nog hoger (mannen 19% en vrouwen 10%) als er binnen zes maanden voor de tweede keer trombocytose optrad. Van patiënten met long- en darmkanker had eenderde geen symptomen op het moment dat er trombocytose werd vastgesteld.

De onderzoekers benadrukken dat dit onderzoek niet als doel had om trombocytose als screeningsinstrument voor kanker te onderzoeken. Uiteraard kan trombocytose vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld een infectie. De positief voorspellende waarde (PPW) voor kanker bij mannen met trombocytose was in dit onderzoek 11,6%. Dit lijkt laag, maar is hoger dan die van een knobbeltje in de borst voor borstkanker bij vrouwen > 50 jaar (PPW 8,5%) of van bloed ophoesten voor longkanker bij patiënten > 40 jaar (PPW 3,5%). Dit onderzoek laat zien dat de huisarts bij trombocytose alert moet zijn op kanker, vooral als er bij een vervolgbepaling opnieuw sprake is van trombocytose zonder duidelijke oorzaak.

Bailey SE, et al. Clinical relevance of thrombocytosis in primary care: a prospective cohort study of cancer incidence using English electronic medical records and cancer registry data. Br J Gen Pract 2017;67:e405-13.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen