Main content

MedicijnBalans: onafhankelijke site voor artsen

Auteur: Victor van der Meer, Annet Sollie

De website MedicijnBalans biedt actuele en onafhankelijke informatie over nieuwe medicijnen. De site is een initiatief van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Te midden van schreeuwerige, overenthousiaste reclamecampagnes van grote farmaceuten, die hun nieuwe waar aanprijzen als panacee, is de onafhankelijke site MedicijnBalans van het IVM een verademing. De website (geen echte app, maar goed te bekijken op de smartphone)belicht nieuwe, vaak dure geneesmiddelen en voorziet de lezer van feitelijke en actuele informatie. Doel: artsen te ondersteunen in het maken van een onderbouwde keuze om een nieuw geneesmiddel wel of niet voor te schrijven.

MedicijnBalans richt zich met name op DOAC’s, antidiabetica, cholesterolverlagers en inhalatiemedicatie. Dat zijn relevante medicijngroepen, maar het is onduidelijk waarom andere groepen ontbreken. De site maakt niet duidelijk waarom bijvoorbeeld biologicals/biosimilars of oncolytica geen of minder aandacht krijgen.

MedicijnBalans heeft zes tabbladen: nieuws, medicijngroepen, journaal, factcheck, nascholing & FTO en Q&A. Intuïtief is het niet duidelijk waar welke informatie staat. Zo vinden we algemene informatie over DPP4-remmers onder de kop ‘medicijngroepen’, een meta-analyse over verhoogd risico op hartfalen bij DPP4-remmers onder ‘nieuws’ en informatie over DPP4-remmers en ramadan onder ‘factcheck’.

Al met al biedt MedicijnBalans voor een beperkte groep medicijnen onafhankelijke informatie die kan bijdragen aan de keuze een middel al dan niet voor te schrijven. De gebruikersvriendelijkheid laat te wensen over.

www.medicijnbalans.nl

 

reacties (1)

 
 
  • Ruud Coolen van Brakel

    5 maanden geleden

    De site krijgt binnenkort een update: hij wordt responsive (dus geschikt voor alle mobiele apparaten), en de indeling wordt logischer, namelijk naar indicatiegebied. Daarmee zullen we de gebruiksvriendelijkheid verder vergroten.