Nieuws

Heldere communicatie belangrijk tussen specialist en SOLK-patiënt

Gepubliceerd
31 oktober 2017

Een op SOLK gerichte evidence-based communicatietraining verhoogt de communicatieve vaardigheden van artsen met betrekking tot SOLK-patiënten. Dit trainingsprogramma moet volgens de onderzoekers worden opgenomen in het postacademisch onderwijs.

Het veertien uur durende trainingsprogramma, waarin ervaringsleren en feedback essentiële elementen zijn, bestond uit technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Artsen werden gestimuleerd om klachten te exploreren en te zoeken naar symptomen, cognities, emoties en (sociaal) gedrag waarmee een patiënt zijn symptomen mogelijk versterkt. De artsen leerden hoe zij SOLK-patiënten effectief gerust kunnen stellen zonder onnodige diagnostische testen aan te vragen. De gesprekken met de SOLK-patiënten werden op video opgenomen en beoordeeld op communicatievaardigheden.
In deze trial sloten 123 artsen uit 11 specialismen, waarvan 60% in opleiding tot specialist, 478 SOLK-patiënten in. De helft van de artsen kreeg de communicatietraining. Er werden 449 videogesprekken beoordeeld. Artsen die de cursus gevolgd hadden, bleken patiënten effectiever gerust te stellen (p < 0,001) en  het mechanisme van SOLK beter uit te leggen (p < 0,005). Op een driepuntsschaal werd de training beoordeeld met 2,79.

Ook in de tweede lijn zijn veel SOLK-patiënten. Dat maakt het belang van een goede communicatie door specialisten meer dan duidelijk. Goed dat de kennis over SOLK-patiënten van de eerste naar de tweede lijn wordt overgedragen.

Weiland A, et al. Training medical specialists to communicate better with patients with medically unexplained physical symptoms (MUPS). A randomized, controlled trial. PLoS One 2015:10:e0138342.

Reacties (1)

Henk de Jong (niet gecontroleerd) 17 november 2017

Ik zou dan ook een training geven over B12-tekort.
Bij het merendeel van de SOLK patienten is nog nooit serieus naar de B12 status gekeken. Een lichamelijk (opname) probleem dus.

Verder lezen