Nieuws

Echo’s door de huisarts lijken betrouwbaar

Gepubliceerd
27 december 2017
Weinig huisartsen maken zelf echo’s, maar na een cursus echoscopie blijken ze eenvoudige diagnoses zelf te kunnen stellen. De beoordeling van getrainde huisartsen komt overeen met die van een specialist. Dat blijkt uit Scandinavisch onderzoek.
0 reacties

Vier huisartsen en een huisarts-in-opleiding volgden een echoscopiecursus die bestond uit drie onderdelen: e-learning, twee onderwijsdagen en een feedbacksessie. Vervolgens pasten de cursisten hun vaardigheden toe in de praktijk. Ze verrichtten echo’s met de indicatie galstenen, ascites, verwijde aorta abdominalis (meer dan 5 cm), intra-uteriene zwangerschap of zwangerschapsduur. Een radioloog of gynaecoloog herhaalde de echo, blind voor de eerste echo-uitslag. De uitkomst van het onderzoek was de interbeoordelaarsovereenstemming.

In totaal verrichtten de huisartsen 188 echo’s bij 104 patiënten. Gemiddeld duurde een echo zes minuten. De interbeoordelaarsovereenstemming was bijna perfect, de kappacoëfficiënt was 0,93. Voor ascites, verwijde aorta en intra-uteriene zwangerschap was er zelfs volledige overeenstemming met de specialist (kappacoëfficiënt 1,0).

Huisartsen zijn generalisten, maar kunnen zich ook bekwamen op specifieke terreinen zoals echoscopie. Een voordeel van echoscopie in de huisartsenpraktijk is dat de huisarts gerichter kan verwijzen naar een specialist. Bovendien voorkomt het waarschijnlijk onnodige verwijzingen naar de tweede lijn en wordt er eerder een diagnose gesteld dan wanneer de patiënt moet wachten op een afspraak in het ziekenhuis. Verschuiving van echoscopie van de tweede naar de eerste lijn mag echter niet ten koste gaan van de kwaliteit van zorg.

Na een training lijken huisartsen goed in staat om echo’s te verrichten voor een aantal indicaties. Onder enkele voorwaarden kan de huisarts voor abdominale echografie ook een vergoeding krijgen van de verzekeraar. In de NHG-Standaarden is echografie door de huisarts (nog) niet verwerkt. Voorlopig zal echoscopie niet tot de basisvaardigheden van de huisarts behoren, maar dit onderzoek kan wel een aanmoediging zijn voor de geïnteresseerde huisarts om de echokop op te pakken.

Lindgaard K, et al. Validation of ultrasound examinations performed by general practitioners. Scand J Prim Health Care 2017;35:256-61.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen