Main content

Webtip Huisartsengenetica.nl

Auteur: Bart Timmers, Annet Sollie

Huisartsengenetica, de naam zegt het al, is een site die de huisarts ondersteunt bij vragen over genetica. De site kwam tot stand uit het promotieonderzoek van dr. Isa Houwink (huisarts in Maastricht) en wordt beheerd door het Erfocentrum in samenwerking met het NHG. Dit najaar werd de praktische, informatieve site volledig vernieuwd.

Huisartsen hebben geregeld vragen over genetica. Moet ik een patiënt met darmkanker in de familie wel of niet doorsturen naar de klinisch geneticus? Hoe teken en interpreteer ik ook alweer een stamboom? Heeft een erfelijkheidsonderzoek consequenties voor mijn patiënt bij het kopen van een huis? De site geeft antwoord op dit soort vragen.

Waardevol vonden wij vooral de heldere indicaties voor verwijzing bij hart- en vaatziekten, plotselinge hartdood en kanker in de familie (tab Verwijzen). Goed om te lezen zijn ook de tips om beter te communiceren met de patiënt over het lastige onderwerp genetica (tab Het gesprek). Daar is onder andere een lijst te vinden van ‘veelvoorkomende misverstanden’, zoals: ‘(dat) een risico op een ziekte al is “opgebruikt”. Dat bij een kans van 1 op 4 de volgende drie kinderen ‘veilig’ zullen zijn wanneer er één kind met de aandoening geboren is.’

Onder de tab Stamboom staat een korte, heldere uitleg in stappen, met de mogelijkheid te oefenen. Als u vervolgens een aantal casussen uitwerkt (tab Stamboom/Casuïstiek), heeft u het stamboom tekenen zo weer in de vingers. U kunt deze dan inscannen en als pdf toevoegen aan uw HIS, want de meeste HISsen hebben nog geen andere mogelijkheid om stambomen op te slaan. U kunt ook een stamboom maken met de app Proband.

Minder zinvol vonden wij de lijst met ziektes en de overervingspatronen (tab Ziektes), waarbij steeds direct informatie wordt opgehaald van de site Erfelijkheid.nl. Het zou beter zijn geweest gewoon naar deze site te verwijzen.

Webadres www.huisartsengenetica.nl

Makers Erfocentrum en NHG

Doel De huisarts van praktische info voorzien rondom genetica

Mobiel Werkt prima op mobiel en tablet

Oordeel ****

 

reacties (2)

 
 
  • Hetty

    4 dagen geleden

    Mag je bij fusidinezuur andere zalf gebruiken?

  • Louise Nooteboom

    4 weken geleden

    Deze website had van mij wel 5 sterren mogen krijgen, supercompleet en heel goed werkzaam ook tijdens een spreekuur. Dank aan de ontwikkelaars, ik ben blij dat ik deze site nu ken!