Nieuws

Sms’jes faciliteren gewichtsverlies bij obesitas

Gepubliceerd
26 februari 2018
Tweewekelijkse sms’jes met tips voor gewichtsverlies helpen obese patiënten bij het afvallen, zo blijkt uit een onderzoek door huisartsen. Na een jaar waren het gewicht en de buikomvang van de deelnemers iets afgenomen. Acht procent van de interventiegroep haalde het doel van 10% gewichtsverlies vergeleken met 0% in de controlegroep.
0 reacties

Huisartsen uit zes huisartsenpraktijken nodigden tijdens hun spreekuur mensen uit voor het onderzoek. Daarvoor kwamen patiënten in aanmerking van 30 tot 45 jaar met een BMI van meer dan 25 m2/kg. Deze patiënten mochten geen andere aandoeningen hebben en geen medicatie gebruiken. De interventie- en de controlegroep kregen dezelfde leefstijladviezen aan het begin van het onderzoeksjaar. Vervolgens kreeg de interventiegroep elke twee weken een automatische sms waarin een advies werd herhaald. Na een jaar vergeleken de huisartsen onder andere gewicht, buikomvang, lipidenprofiel en nuchter glucose van beide groepen.

Van de 129 mensen die geschikt waren, rondden er 123 het onderzoek af. Het gewicht en de buikomvang namen in de interventiegroep significant af, met respectievelijk 2,4 kg (95%-BI -4,23 tot -0,57) en 5,0 cm (95%-BI -6,81 tot -2,3). Van de mensen in de interventiegroep haalde 8% het doel van 10% gewichtsverlies. In de controlegroep haalde niemand dit doel. Het lipidenprofiel veranderde niet. De nuchtere glucose steeg in beide groepen.

Leefstijlaanpassingen zijn een belangrijke pijler van de NHG-Standaarden. Veel mensen streven een gezondere leefstijl na, maar veranderen blijft moeilijk. Niet voor niets is afvallen elk jaar het meest voorkomende goede voornemen. E-health met sms’jes blijkt een goede aanvullende ondersteuning, alle kleine beetjes helpen!

Lees het volledige artikel

 

 

Literatuur

  • Silina V, et al. Text messaging (SMS) as a tool to facilitate weight loss and prevent metabolic deterioration in clinically healthy overweight and obese subjects: a randomised controlled trial. Scand J Prim Health Care 2017;35:262-70.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen