Praktijk

3200

Gepubliceerd
29 september 2015
De krachtige ontwikkeling die de huisartsgeneeskunde de afgelopen 25 jaar heeft doorgemaakt, heeft als gevolg dat huisartsenpraktijken nogal ingewikkelde organisaties zijn geworden. Ik begon als tweemansbedrijfje met algauw één assistente. We hadden één standaardcontract met het regionale ziekenfonds en dat was het zo’n beetje wat betreft de organisatie. Nu heeft mijn duopraktijk drie assistenten, een HIDHA, een aios, drie POH’s en een welzijnswerker rondlopen. We hebben contracten met vele verzekeraars, waarin diverse opties moeten worden gekozen of afgewezen, en we sluiten contracten met zorggroepen, huisartsenpost en ondersteuningsorganisaties. Kennis van automatisering is een vereiste en de snelle veranderingen in de financieringsstructuur van de zorg maken meerjarenplanning tegelijkertijd noodzakelijk en onzeker.
De overgang van de huisartsopleiding, waarin de aios steeds meer aan het handje worden gehouden, naar een situatie waarin een middelgroot bedrijf moet worden gerund, is groot.
Ik vind het dan ook geen wonder dat veel jonge collega’s deze overgang niet makkelijk maken: er zijn nu 3200 niet-gevestigde huisartsen in Nederland! Dat zijn er nog nooit zoveel geweest, maar ik hoor hierover op beleidsniveau in de beroepsgroep weinig zorgen. Andere beleidsmakers spelen hier wél op in: Artsenzorg, Zorgpunt, Vitea en dergelijke op winstgerichte organisaties kopen praktijken op en denken ze efficiënter en dus winstgevender te kunnen organiseren. De jonge huisartsen kunnen het geregel aan anderen overlaten, de vertrekkend huisarts kan nog een aardige overnamesom binnenhalen: dit systeem heeft de toekomst…
Waarom ben ik dan toch niet blij met deze ontwikkeling? Is het conservatisme, weerstand tegen verandering? Is het teleurstelling dat mijn jarenlange werkwijze verouderd blijkt te zijn en aan de kant wordt geschoven? Is mijn streven naar autonomie niet meer van deze tijd? Waar komt mijn vrees vandaan dat dit nieuwe systeem ten koste kan gaan van inzet en betrokkenheid van de huisartsen?
Ferdinand Schreuder

Reacties

Er zijn nog geen reacties.