Nieuws

AA met begeleiding effectiever dan gebruikelijke zorg

Gepubliceerd
25 mei 2020
Bij problematisch alcoholgebruik zijn verschillende interventies mogelijk. Daarbij is gestandaardiseerde, intensieve begeleiding van patiënten die bijeenkomsten van Anonieme Alcoholisten (AA) bijwonen effectiever dan andere gebruikelijke psychologische interventies, inclusief het alleen volgen van AA. Dat blijkt uit een cochranereview.
0 reacties

De auteurs vergeleken in een meta-analyse van 27 onderzoeken de gebruikelijke interventies (bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT)) met AA en AA gecombineerd met Twelve Step Facilitations (TSF). TSF is een aanvulling op het 12-stappenprogramma, waarbij deelname aan het programma wordt begeleid om participatie te stimuleren. De uitkomstmaten waren onder andere abstinentie, drinkintensiteit, alcoholgerelateerde fysieke, psychische en sociale gevolgen, en medische kosten. 

Gestandaardiseerde AA/TFS-begeleiding leidde tot meer abstinentie na een, twee en drie jaar (RR 1,21; 95%-BI 1,03 tot 1,42; 2 RCT’s; 1936 patiënten; hoge zekerheid van bewijs). Ook de ernst van verslaving leek te verminderen (p < 0,05; 1 RCT). De kostenreductie was 30 tot 45% door minder controlebezoeken (13% versus 22% bij CTG; p < 0,001; 1 onderzoek) en kortere opnames (11 versus 17 dagen bij CTG; p < 0,001; 1 onderzoek). Voor overige uitkomsten was de AA/TSF-begeleiding even effectief als AA alleen of andere interventies. Er waren geen onderzoeken over kwaliteit van leven, functioneren of psychische gevolgen.

De NHG-Standaard Problematisch Alcoholgebruik adviseert huisartsen te wijzen op patiëntenorganisaties en eventueel ondersteunende gesprekken aan te bieden. De winst lijkt te liggen in een gecombineerde aanpak. Door als huisarts actief te investeren in begeleiding bij het doorlopen van programma’s als AA, met name in de beginfase, wordt de kans groter dat de patiënt langdurig blijft participeren met een grotere kans op alcoholabstinentie. 

Literatuur

  • Kelly JF, et al. Alcoholics Anonymous and other 12-step programs for alcohol use disorder. Cochrane Database Syst Rev 2020;3:CD012880.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen