Nieuws

Aanhoudende diarree bij kinderen

Gepubliceerd
23 december 2013

Na een gastro-enteritis kunnen jonge kinderen lang last houden van diarree. Een gangbare verklaring hiervoor is dat darmcellen na een heftige gastro-enteritis tijdelijk het enzym lactase niet meer aanmaken. Daardoor wordt lactose, het belangrijkste koolhydraat in melk, niet goed verteerd. Theoretisch is het dan ook zinvol om na een gastro-enteritis lactosehoudende producten te mijden. Een recente Cochrane-review zet alle uitgevoerde onderzoeken op dit gebied op een rij.

Drieëndertig onderzoeken bij in totaal 2973 kinderen werden geïncludeerd: 22 waarin lactose geheel vermeden werd, en 11 waarin kinderen verdunde lactosehoudende melk kregen. De onderzoeken werden vooral in westerse landen verricht. Kinderen die voornamelijk borstvoeding kregen, werden uitgesloten. De gemiddelde duur van acute diarree varieerde van 29 tot 230 uur bij kinderen die ‘gewone’ melkproducten kregen. Als kinderen in de diarree-episode lactosevrije producten kregen, duurde de diarree gemiddeld 18 uur korter (range 10-25 uur). Het verdunnen van lactose bevattende melk had geen significant effect op de gemiddelde duur van de diarree. Wel was het aantal kinderen met ernstige diarree in de ‘verdunde groep’ lager dan in de groep kinderen die gewone melk kregen (85 versus 164 per 1000 kinderen).

Ernstige complicaties door acute diarree bij kinderen zijn in de westerse wereld gelukkig zeldzaam, maar het geeft vaak veel onwelbevinden en hygiënisch ongemak bij kind (en ouders). Vervangen van gewone melk door lactosevrije producten (zoals sojamelk) verkort de duur van de diarreeperiode en is eenvoudig realiseerbaar. Het geven van verdunde melk is op grond van deze review niet direct zinvol.

Macgillivray S. et al. Lactose avoidance for young children with acute diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev, 2013;10:CD005433.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen