Nieuws

Aardappels minder gezond dan gedacht?

Gepubliceerd
3 november 2016
Aardappels gelden als gezond en staan afgebeeld bij de Nederlandse ‘Schijf van vijf’ van het Voedingscentrum. Ook in Amerikaanse voedingsadviezen hebben ze een gezond imago en worden ze geadviseerd in het DASH-dieet (dietary approaches to stop hypertension). De verdiensten van aardappels worden vooral toegeschreven aan hun hoge kaliumgehalte. Ze hebben evenwel ook een hoge glykemische index, wat nadelig is voor de bloeddruk. Amerikaanse onderzoekers probeerden met gegevens van drie grote, langlopende cohortonderzoeken na te gaan hoe het daadwerkelijk zit.
De onderzoekers gebruikten gegevens van 62.175 vrouwen uit de Nurses’ Health Study, 88.475 vrouwen uit de Nurses’ Health Study II en 36.803 mannen uit de Health Professionals Follow-up Study die bij aanvang van het onderzoek geen hypertensie hadden. De cohorten werden periodiek ondervraagd over hun dieet, waaronder het gebruik van gebakken, gekookte of geprakte aardappels en de consumptie van patat en chips. Tevens werd op gezette tijden geïnformeerd naar hun gezondheid, waaronder het ontstaan van hypertensie die overigens wel door een professional vastgesteld moest zijn.
De gerapporteerde aardappelconsumptie werd verdeeld in vier categorieën: één keer of minder per maand; één tot drie keer per maand; één tot drie keer per week en minstens vier keer per week. Eerstgenoemde groep fungeerde als referentiegroep.
Het relatieve risico om hypertensie te ontwikkelen in de groep met de hoogste aardappelconsumptie bedroeg 1,11 (95%-BI 0,96 tot 1,28; p = 0,05). Bij gebruik van patat in een frequentie van 4 of meer keer per week was het relatieve risico 1,17 (95%-BI 1,07 tot 1,27; p voor trend = 0,001). Voor chips werd geen significante relatie gevonden.
De onderzoekers concluderen dat een hoge aardappelconsumptie geassocieerd is met een grotere kans op hypertensie, zodat de Amerikaanse voedingsadviezen op de schop moeten. Het begeleidende editorial tilt er evenwel minder zwaar aan. Zo zou patatconsumptie een proxy kunnen zijn van een hoge natriuminname en inname van verzadigd vet. Meer in het algemeen pleit het editorial voor onderzoek naar de effecten van voedingspatronen in plaats van effecten van afzonderlijke voedingsmiddelen.
Tjerk Wiersma

Literatuur

  • 1.Borgi L, et al. Potato intake and incidence of hypertension: results from three prospective US cohort studies. BMJ 2016;353:i2351.
  • 2.Harris MF, et al. Are there bad foods or just bad diets? Dietary patterns matter more than isolated food items, and that’s what we should be studying. BMJ 2016;353:i2442.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen