Nieuws

Altijd lichamelijk onderzoek bij pijnklachten bij de heup

Gepubliceerd
13 februari 2017

Lange tijd werd gedacht dat heuppijn veroorzaakt door heupartrose met name gelokaliseerd was in de lies. In dit onderzoek blijkt dat deze pijnlokalisatie complexer is. Ook pijnklachten aan de buitenzijde van de heup en de rug zijn geassocieerd aan heupartrose.

Poulsen et al. beschrijven in hun artikel de pijnlokalisatie bij patiënten met eenzijdige matige tot ernstige heupartrose. De diagnose artrose is zowel op klinische als radiologische kenmerken gebaseerd. De 108 patiënten zijn door huisartsen in Denemarken geselecteerd voor een onderzoek naar de behandeling van artrose.

Uit het onderzoek bleek dat de pijnverdeling bij mannen en vrouwen niet significant verschillend was. De plek waar het vaakst pijn ervaren werd, was rond het trochanter major (77%), gevolgd door de lies (53%), buiten- en voorzijde dij (42%) en de bil (38%).

Omdat de gemiddelde leeftijd (64,5) al vrij hoog was en er ook sprake was van radiologische artrose, is het niet ondenkbaar dat deze klachten niet de primaire presentatie zijn bij een bezoek aan de huisarts.

Op basis van de pijnlokalisatie alleen kan de huisarts heupartrose niet meer of minder waarschijnlijk maken. Bij klachten in de heupregio blijft het lichamelijk onderzoek van onder andere het heupgewricht daarom altijd obligaat.

Poulsen E, et al. Pain distribution in primary care patients with hip osteoarthritis. Family Practice 2016;6:601-6.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen