Nieuws

Amelanders tevreden over teleradiologie

Gepubliceerd
1 juli 2016
Dossier
Net als teledermatologie kan teleradiologie behulpzaam zijn, zeker in regio’s ver van een ziekenhuis. Patiënten op Ameland blijken deze service zeer op prijs te stellen.
Eerder lieten Jacobs en collega’s al zien dat teleradiologie op Ameland kosten bespaart maar ook het onnodig reizen naar het vasteland en het aantal gemiste fracturen vermindert. Hierbij worden de röntgenfoto’s in één van de twee huisartsenpraktijken op Ameland gemaakt door een röntgenlaborant en de uitslagen gaan digitaal voor beoordeling naar een radioloog in Dokkum.
Om de patiënttevredenheid te meten legden de onderzoekers een gevalideerde vragenlijst voor aan alle patiënten die tussen juni 2007 en juni 2009 een röntgenfoto lieten maken. Na een reminder was de respons 65% (381/587). De patiënten waardeerden de technische en communicatieve vaardigheden van de artsen als goed: respectievelijk 22,4 (SD 3,7) van maximaal 25 en 26,0 (SD 3,8) van maximaal 30 punten. Eilandbewoners (68%), ouderen en patiënten met een atraumatisch letsel waren tevredener dan toeristen, jongeren en patiënten met een traumatisch letsel. Mogelijk leent teleradiologie zich ook voor gebieden die minder ver van een ziekenhuis liggen, of service aan mensen die moeilijk naar het ziekenhuis kunnen reizen.
Lidewij Broekhuizen

Literatuur

  • 1.Jacobs JJ, et al. Patient satisfaction with a teleradiology service in general practice. BMC Fam Pract 2016 Feb 10;17:17.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen