Nieuws

Annemarije Kruis wint Telesphorusprijs 2015

Gepubliceerd
3 augustus 2015
Annemarije Kruis won dit jaar de prijs voor het beste proefschrift van 2013-2014 met haar proefschrift The effectiveness of integrated disese management in COPD patients. Zij ontving de prijs op de NHG Wetenschapsdag op 19 juni te Rotterdam.
Eens per twee jaar reikt de Geert Bremer Stichting de Telesphorusprijs uit aan een huisarts of huisarts-in-opleiding die een proefschrift heeft geschreven van uitzonderlijk belang en dito verdienste. Geert Bremer was in Leiden eerst lector en later in Groningen hoogleraar Huisartsgeneeskunde. Deze Leiden-Groningenverbinding komt ook tot uiting in de jury, die bestaat uit twee niet-huisartsgeneeskundige hoogleraren uit deze steden. Dit jaar bestond de jury uit Wilco Peul, hoogleraar neurochirurgie te Leiden en Henk Jan Verkade, hoogleraar kindergeneeskunde in Groningen, aangevuld met de hoofdredacteur van Huisarts en Wetenschap.
In de periode 2013-2014 waren er 30 proefschriften van praktiserend huisartsen en huisartsen-in-opleiding. Een selectiecommissie, bestaande uit Jan Schuling en Jan Winters uit Groningen, nomineerde 6 proefschriften die door de jury werden beoordeeld. De jury lette bij de beoordeling op originaliteit, relevantie, methoden, toepasbaarheid en uitvoering. De andere genomineerde proefschriften waren:
  • Marianne Dees When suffering becomes unbearable. Perspectives of Dutch patients, close relatives and attending physicians in a request for euthanasia.
  • Jacquelien Dros Dizziness in older patients in general practice: away from diagnostic nihilism.
  • Irene Drubbel Frailty screening in older patients in primary care using routine care data.
  • Lonneke van der Mark Children with asthma in general practice: the development of the clinical asthma prediction score.
  • Els Visser Offering care to older community-dwelling women with urinary incontinence.

Annemarije Kruis heeft in haar proefschrift in verschillende onderzoeken de geïntegreerde eerstelijnszorg voor COPD onder de loep genomen. Ze heeft onderzocht in welke mate deelnemers aan grote trials representatief zijn voor de eerstlijnspatiënten. Zij heeft een Cochrane-review gedaan naar geïntegreerde zorg bij COPD en ook een groot onderzoek gedaan onder de patiënten van 54 huisartsenpraktijken naar de effectiviteit van een geïntegreerd eerstelijnszorgprogramma bij COPD. Wij feliciteren Annemarije Kruis met haar prijs.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen