Nieuws

App MedCom patiëntgericht communiceren

Gepubliceerd
4 februari 2015
Dossier
Omschrijving MedCom is een unieke app waarmee u in minder dan 15 seconden goed bent voorbereid op uw gesprek met de patiënt. De gespreksvaardigheden zijn patiëntgericht: naast respectvol en effectief, zoveel mogelijk wetenschappelijk verantwoord. Handig voor in de spreekkamer, op de afdeling of bij de patiënt thuis.
Doelgroep Patiëntgerichte hulpverleners.
Inhoud Onlangs vroeg ik een ervaren collega om advies. ‘Hoe ga jij om met jouw heart-sinck patiënten?’ We kennen ze allemaal, hun naam staat op het spreekuurlijstje en er ontstaat een vervelend gevoel in je buik. Om te weten hoe je met een bepaalde persoonlijkheidstrek omgaat, gebruikt mijn collega dan een boekje over persoonlijkheidsstoornissen. Boekjes heb ik echter niet in mijn spreekkamer. Mijn iPhone, pc en iPad zijn mijn enige hulpmiddelen. Vlak daarna kwam de app MedCom onder mijn aandacht. Wat een uitkomst! Het idee is simpel. Het boekjePatiëntgericht communiceren van Remke van Staveren (eerst huisarts en nu psychiater) is in de vorm van een app gegoten. Stel dat u een borderliner in crisis op uw spreekuur verwacht, of u moet een familiegesprek voeren, dan pakt u de iPad erbij en klikt op het betreffende hoofdstuk. Zo kunt u in korte tijd het consult voorbereiden. Over een breed scala aan patiënten en soorten consulten wordt inhoudelijk advies gegeven, met daarbij telkens voorbeeldzinnen voor tijdens het consult.
Oordeel De app adverteert met een voorbereidingstijd van 15 seconden. Helaas lukt het mij niet om de tekst zo snel te lezen. Wat opvalt is dat er veel tekst op één pagina staat en er veel gescrold moet worden. Maar het is pas versie 1.1, dus wellicht gaat dat verbeteren? Ook is de app alleen nog een naslagwerk en biedt dus geen interactieve component. De ballonnen in het beginscherm die naar de verschillende hoofdstukken moeten leiden, zijn mij niet duidelijk. Maar als je eenmaal weet waar je de betreffende informatie kunt vinden (tip: sla ze op als favoriet) dan is het een prachtig hulpmiddel om een consult voor te bereiden en het helikopteroverzicht te krijgen.
Kristel van der Winden

Waardering: ∙ ∙ ∙ ∙

zeer matig ∙
matig ∙ ∙
redelijk ∙ ∙ ∙
goed ∙ ∙ ∙ ∙
uitstekend ∙ ∙ ∙ ∙ ∙

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen