Nieuws

Apptip DermArts: dermatologie in de kunst

Gepubliceerd
1 november 2021
Een prikkelend en origineel idee: kunst gebruiken om de kunst van het observeren te oefenen. Dermatoloog Marianne Crijns, werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, ontwikkelde hiervoor een app die in mei 2021 is gelanceerd. Geen app die voor het grijpen moet liggen vanwege zijn praktische nut, maar wel een app die leerzaam en leuk is.
0 reacties

De app is mooi overzichtelijk. Er is een aantal tegeltjes met een handleiding, plus verschillende schilderijen die chronologisch zijn gerangschikt. Wekelijks komt er op vrijdag eentje bij en dit is gepland voor 30 weken vanaf de lancering. Dat is leuk, want een nieuw schilderij voelt toch als een soort quiz-vraag die moet worden beantwoord. Het principe is telkens hetzelfde: eerst zie je een totaaloverzicht van een schilderij, met daaronder een icoontje om een filmpje te starten, en de mogelijkheid om door te klikken voor meer informatie nadat je zelf goed hebt gekeken.

De extra informatie geeft artiest, titel en de plek waar het werk hangt. Daarna volgt wat basale dermatologische informatie met een beschrijving van de betreffende huidziekte volgens het PROVOKE-principe en achtergrondinformatie over de relatie met het specifieke kunstwerk. Het zijn tot nu toe veelvoorkomende huidaandoeningen, al weten we niet wat ons de komende weken nog te wachten staat.

Onze conclusie over deze app: het is leuk om de kunstwerken te analyseren en te bedenken wat er aan de hand is en het is creatief om kunst op deze manier te gebruiken. De uitvoering is wel wat basaal en het filmpje is in deze vorm overbodig. De meerwaarde van het filmpje vinden we beperkt, want er gebeurt niet meer dan even in- en uitzoomen. Als leermiddel is het eigenlijk onvoldoende voor huisartsen. Als vakgebonden vermaak is het echter prima.

Onze tips voor verbetering: laat de gebruiker zelf inzoomen en vervolgens antwoord geven over wat hij denkt dat de diagnose is en eventueel ook beschrijven via PROVOKE. Geef hierop feedback en geef meer achtergrondinformatie over het ziektebeeld en de diagnostiek dan nu het geval is.

Naam DermArts
Makers Marianne Crijns (dermatoloog)
Doel Kijken naar huidziekten in beeldende kunst om meer te leren zien
Platform iOS, Android
Prijs Gratis
Waardering ●●●○○

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen