Nieuws

Apptip OmrekenApp

Gepubliceerd
29 februari 2016
Dossier

Wat doet deze app?

De OmrekenApp helpt de arts met het omzetten (roteren) van opioïdemedicatie zoals morfine en fentanyl, bijvoorbeeld bij nare bijwerkingen. De app is gebaseerd op de algoritmen van W.W.A. Zuurmond, hoogleraar pijnbestrijding en palliatieve zorg aan het VUMC, en andere algemeen geldende omrekentabellen. Met deze app kan eenvoudig worden uitgerekend welke dosering van een bepaalde opioïde overeenkomt met een andere soort. De app ondersteunt ook het omzetten van opioïden naar een andere toedieningsweg.

Onze ervaringen

De app oogt niet zo strak, maar is in de praktijk zeer handig voor de huisarts. Hij doet wat hij moet doen, namelijk omrekenen. Wanneer de app wordt opgestart verschijnt een halve cirkel aan opioïden in het scherm met een opioïde in het midden. En daar gaat het om: selecteer eerst in groen de opioïde die de patiënt nu gebruikt (bijvoorbeeld oxycodon oraal). De andere opioïden worden nu rood, kies hieruit de opioïde waar u naartoe wilt rekenen (bijvoorbeeld morfinepomp). Vervolgens verschijnt een scherm met een lijstje waar de huidige dosering kan worden gekozen. Direct wordt helder wat de dosering van het nieuwe middel moet worden, inclusief doseringen van rescue-medicatie bij doorbraakpijn.

Wij vinden dit een handige app die iedere huisarts op zijn telefoon zou moeten zetten, vooral wanneer u veel bezig bent met palliatieve zorg.

Naam App:

OmrekenApp

Maker:

EverywhereIM Ltd

Doel:

Snel opioïden omrekenen om medicatie te roteren

Platform:

iOS en Android

Prijs:

Gratis

Ons Oordeel:

••••

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen