Nieuws

Apptip Risico inschatten op erfelijke kanker

Gepubliceerd
7 februari 2019
De app Risico Erfelijke Kanker is ontwikkeld door Radboud Universiteit Nijmegen. Huisartsen kunnen via een aantal meerkeuzevragen snel bepalen of hun patiënt of diens familie een verhoogd risico heeft op kanker. Heeft een patiënt vragen over kanker in de familie, bijvoorbeeld een nieuwe patiënt met een tante die darmkanker kreeg op jonge leeftijd, dan biedt deze app uitkomst. U hoeft niet meer te zoeken in de NHG-richtlijnen of op www.oncoline.nl.
0 reacties

De app is gebaseerd op de richtlijnen die op oncoline.nl staan en bevat zogenoemde ‘verwijstests’ (interactieve checklists met meerkeuzevragen). Deze zijn beschikbaar voor darmpoliepen, erfelijke borst- en eierstokkanker, erfelijke darmkanker er kinderkanker.

Naast de verwijstests is er onder in het scherm een aantal handige zakkaartjes te vinden. Daarmee kunt u ook een verhoogd risico bepalen op andere typen kanker, zoals maag-, alvleesklier-, schildklier-, nier-, prostaat- en longkanker of melanoom.

Wat een handige app! U hoeft niet langer te zoeken in de vele pagina’s tellende richtlijnen, maar hoeft slechts een paar gerichte vragen te beantwoorden en dan kunt u uw patiënt informeren. De makers zijn erin geslaagd om de richtlijnen te vangen in een aantal verwijstests. Kijk ook zeker naar de handige zakkaartjes, want hiermee heeft u snel op het netvlies wanneer u een patiënt tijdig moet doorverwijzen voor preventief onderzoek of naar de klinische genetica. Verder zijn de verwijstests ook online beschikbaar via erfelijkekanker.nl.

We hebben weinig aanmerkingen op deze app, behalve dat het wat lastig ‘weg’ klikken is uit de zakkaartjes. Hopelijk wordt de app in de toekomst verder uitgebreid voor andere typen kanker.

Naam: Risico Erfelijke Kanker
Makers Radboud Universiteit Nijmegen
Doel: Bepalen of een patiënt of diens familie een verhoogd risico heeft op kanker
Prijs Gratis
Oordeel: ••••

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen