Nieuws

Apptip vaatrisico

Gepubliceerd
29 juli 2016
Dossier

Wat doet deze app?

De vaatrisico-app is ontwikkeld voor medische professionals door het Hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht. Met drie scorelijsten kunnen gebruikers het tienjaarsrisico op sterfte of ziekte door hart- en vaatziekten berekenen. De handigste voor de huisarts is de CVRM-score, gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement, waar de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement ook mee werkt. De twee andere scorelijsten, SMART en ADVANCE, zijn bedoeld om het tienjaarsrisico te berekenen voor respectievelijk patiënten met diabetes mellitus en voor patiënten die al een of meerdere cardiovasculaire events hebben gehad.

Onze ervaringen

De app is aantrekkelijk, strak vormgegeven en werkt simpel en intuïtief. De benodigde gegevens (geslacht, leeftijd, roker, diabetes/reuma, bovendruk en chol/HDL-ratio) kunnen supersnel worden ingevoerd door te kiezen uit verschillende bolletjes. Vervolgens komt ofwel het tienjaarsrisico op ziekte of sterfte door hart- en vaatziekten in beeld, ofwel er verschijnen aanvullende vragen. Deze vragen komen alleen in beeld bij een risicoscore tussen de 10 en 20%. Dit zijn de vragen die wij kennen uit de NHG-Standaard, namelijk over familiaire belasting, lichamelijke activiteit, lichaamsbouw en de eGFR. Na invullen verschijnt alsnog het risicopercentage, overzichtelijk weergegeven in de kleuren groen, geel of rood.

Het gemak voor de huisarts zit hem vooral in het snel en eenvoudig kunnen bepalen van het risico voor de patiënt die voor je zit. In onze ervaring ging dit sneller dan door het zoeken naar de tabel, de aanvullende vragen en de interpretatie daarvan met de NHG-Standaard. Het is geen heel complexe app, maar juist daarom een erg handige tool.

Vanwege de vormgeving, het gemak en het belang voor de dagelijkse praktijk, krijgt deze app van ons vijf bolletjes.

Naam app:

Vaatrisico

Maker:

Hart- en vaatcentrum UMC Utrecht

Doel:

Berekenen CVRM (en ADVANCE en SMART) risicoscore

Platform:

iOS en Android

Prijs:

Gratis

Ons oordeel:

• • • • •

Weet u een goede app? Mail ons!

Bart Timmers b.timmers@me.com

Annet Sollie annetsollie@gmail.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen