Nieuws

App/webtip Hartklepgame

Gepubliceerd
1 april 2019
Deze ‘serious game’ is een idee van twee cardiologen: dr. Renee van den Brink (AMC) en dr. Janneke Wittekoek (Heart Life Klinieken). Doel is het verbeteren van kennis en vaardigheden op het gebied van cardiologisch onderzoek en auscultatie aan de hand van (twee) virtuele patiënten. Een heus consult wordt nagespeeld in een fraai vormgegeven 3D-spreekkamer met een patiënt. Sympathiek is dat je bij een behaalde tevredenheidsscore van 87% ook een accreditatiepunt krijgt.
0 reacties

Onze ervaringen

Het spelen zelf is leuk, vooral de eerste keer, maar duurt al gauw tachtig minuten in plaats van de gesuggereerde veertig minuten. De animaties zijn best mooi. Je kunt vragen stellen uit een format dat vooraf is gedefinieerd en je kunt de patiënt ook echt meenemen naar de onderzoekkamer en allerlei onderzoeken doen, waaronder hart- en longgeluiden luisteren. Tussendoor noteer je de gegevens op je virtuele computer, wat overigens vrij lastig gaat omdat het scherm niet goed doorscrolt.

Minpunt is het ontbreken van feedback bij bijvoorbeeld beoordeling van het hartgeruis. Luisterden we goed? Interpreteerden we goed? Combineerden we de informatie op een goede manier voor de juiste diagnose? Wij stelden niet de juiste diagnose, maar kregen geen inzicht in wat er fout was gegaan. Frustrerend en een gemiste kans. De terugkoppeling op het eind (een mailtje van de cardioloog en van de patiënt) is grappig gedaan, maar compenseert dit gemis niet.

De manier waarop tussendoor wat algemene informatie wordt verteld is aardig, maar daar missen we de mogelijkheid om terug te bladeren. Doe je de game op een smartphone, dan tik je al snel per ongeluk met je duim op het scherm en kun je niet meer terug. Er zijn ook nog een aantal vaardigheidsoefeningen: leuk, maar ook met te weinig feedback.

Conclusie

Al met al ben je met deze game anderhalf uur aan het spelen voor twee patiënten. Tegenover deze tijdsinvestering vinden wij dat we aan kennis en vaardigheden te weinig zijn opgeschoten. Kortom: drie sterren voor een sympathiek initiatief waar echt nog aan gesleuteld moet worden.

Naam: Hartklepgame
Maker Cardiologen Renee van de Brink (AMC) en Janneke Wittekoek
Doel: Kennis en vaardigheden van cardiologisch onderzoek verbeteren
Platform: iOS, Android
Prijs Gratis
Oordeel: •••

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen