Nieuws

Arts- en patiëntervaringen met videoconsultatie

Gepubliceerd
12 februari 2020
Moderne communicatietechnieken zoals videoconsultatie worden nog nauwelijks gebruikt in de gezondheidszorg. In dit kwalitatieve onderzoek bekeken de onderzoekers wat de ervaringen van patiënten, dokters en praktijkondersteuners hiermee zijn.
0 reacties

De onderzoekers vroegen patiënten in zes Schotse huisartsenpraktijken aansluitend op hun consult bij de huisarts of praktijkondersteuner of zij hun vervolgafspraak wilden plannen in de vorm van een telefonisch consult, een videoconsult of een regulier consult. In totaal namen 10 huisartsen en 3 praktijkondersteuners videoconsulten af bij 45 patiënten. De onderzoekers interviewden achteraf 21 patiënten en alle medische zorgverleners over hun ervaringen.

De patiënten die kozen voor videoconsultatie hadden vaker ervaring met videocommunicatie en waren met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar gemiddeld 10 jaar jonger dan patiënten die voor een telefonisch of regulier consult kozen. Gemiddeld bespraken zij 1,5 klacht in het videoconsult, meestal lichamelijk (80%) van aard. De patiënten noemden het grootste voordeel dat ze niet fysiek op een consult aanwezig hoefden te zijn, wat tijd en reizen bespaarde, en dat ze het consult vanuit huis of werk konden doen. De medische zorgverleners gaven aan dat videoconsultatie de mogelijkheid gaf om non-verbale communicatie op te pikken, iets wat ontbrak bij een telefonisch consult. Zij zagen de meerwaarde van videoconsultatie met name bij bekende psychische klachten, follow-up van chronische ziekten, uitslagen van bloedtesten en medicatiereviews. Zowel medische zorgverleners als patiënten vonden technische problemen de grootste beperking en zagen een regulier consult nog steeds als de gouden standaard.

Dit kleine kwalitatieve onderzoek geeft inzicht in de voor- en nadelen van videoconsultatie, een innovatie die in de toekomst mogelijk meer plek krijgt in de huisartsgeneeskunde.

Literatuur

  • Donaghy E, et al. Acceptability, benefits, and challenges of video consulting: a qualitative study in primary care. Br J Gen Pract 2019;69:e586-e594.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen