Nieuws

Arts-patiëntcommunicatie in een krachtige metafoor

Gepubliceerd
23 november 2022
Over communicatie in de spreekkamer is al veel ‘gecommuniceerd’. Desondanks is een Britse collega erin geslaagd hieraan een verfrissende bijdrage toe te voegen. Daarbij maakt hij gebruik van 2 aansprekende metaforen voor de 2 fasen van het consult: ‘the house of discovery’ (vraagverheldering) en ‘the house of decision’ (besluitvorming). Door het originele gebruik van beeldtaal en het invoegen van consultfragmenten leest dit boek bijna als een roman.
0 reacties
Ondersteuning consult
The GP consultation reimagined – A tale of two houses
© Scion Publishing Ltd., 2020

Centraal staat het besef dat beide huizen ‘eigendom’ zijn van de patiënt. Het ‘house of discovery’ is het narratief van diens leven, de reden van zijn komst en zijn actuele klachten. In het consult bezoekt de huisarts eerst dit huis. De auteur onderscheidt diverse kamers in dat huis. Zo is daar de kelder waar schaamte huist: van middelengebruik tot dwanggedrag. Je moet eerst toestemming vragen om in deze krochten te mogen afdalen. Ook kan het zijn dat je houtrot op het spoor komt als je een vloerkleed omhoogtrekt: een onverwachte, ernstige diagnose waar een slechtnieuwsgesprek op volgt. De tuin verbeeldt de leefstijl.

Nadat duidelijk is waar het om draait, gaan patiënt en dokter naar het ‘house of decision’, met onder andere de vleugel ‘Beter begrip’ of de vleugel ‘Oplossingen’. Ook hier zijn er weer kamers met een eigen verhaal. De dokter gidst de patiënt door diens huis. Deze uitleg over gezamenlijke besluitvorming werkt verfrissend en is ontzettend handig. Elk hoofdstuk eindigt met een overzichtstabel van basisprincipes en voorbeeldzinnen om te gebruiken tijdens het consult.

Dit boek is specifiek geschreven voor de huisarts (in opleiding) en verdient een dikke plus! Punt van kritiek is er ook: er is alleen onderbouwing op hoofdlijnen. Verder wordt de arts-patiëntcommunicatie (APC) hier vooral neergezet als een ambacht en niet zozeer als een academisch onderbouwde discipline. Dat is wel even wennen.

Al met al is dit het meest vernieuwende en originele APC-boek dat we de afgelopen jaren hebben gelezen.

WAARDERING: ●●●●○

Brunet M. | The GP consultation reimagined – A tale of two houses | Scion Publishing Ltd., 2020 | 190 pagina’s | £ 19,99 | ISBN 978-1911510598.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen