Nieuws

Astma op internet

Gepubliceerd
10 april 2001

Samenvatting

Internet staat, net als deze H&W, vol met informatie over astma. Voor patiënten zijn er enkele zinvolle sites om informatie te zoeken. Uiteraard het Astmafonds (www.astmafonds.nl). Informatie over allerlei aspecten, lotgenotencontact, folders en een attentielijst voor patiënten bij bezoek aan de huisarts.

In België bestaat de Astma en Allergie Koepel waarin verschillende Belgische astmaverenigingen samenwerken. (www.astma-en-allergiekoepel.be/koepel/index.html). Ook hier folders over saneren, inhaleren, etc. Op de site van de NHS, NHS- direct, staat over allerlei aandoeningen veel informatie, dus ook over astma. Inclusief geluidsclips (www.nhsdirect.nhs.uk/conditions). In de VS heeft Medline plus – een site gericht op patiënten en consumenten van de National Library of Medicine – veel informatie over astma (www.nlm.nih.gov/medlineplus/asthma.html).

Huisartsen kunnen, naast de NHG-standaarden, ook elders recente richtlijnen vinden. Het National Heart Lung and Blood Institute bracht in 1997 geactualiseerde ‘Guidelines for the diagnosis and management of asthma’ uit – 153 pagina's in PDF-formaat te downloaden. Dokters met een palmtop kunnen de richtlijnen ook downloaden voor mobiel gebruik (www.memoware.com/b/naepp_asthma-ti.zip). De NHG-standaard over diagnostiek (H&W nummer 3) refereert alleen aan de oude richtlijnen uit 1992. North of England richtlijnen (uit 1995) zijn te vinden op www.bmj.com/asthma/ast01.htm. Franse richtlijnen uit 1996 van het Anaesprogramma staan op www.anaes.fr/anaes/Publacations.nsf ‘Primary care’-richtlijnen (december 1998) over diagnostiek en behandeling van het uitmuntende Schotse richtlijnenprogramma staan op www.show.scot.nhs.uk/sign. Er is op dezelfde site ook een richtlijn over behandeling van astma-aanvallen (1999). De American Academy of Allergy Asthma and Immunology heeft een uitgebreide site met informatie en nascholing (www.aaaai.org). (JZ)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen