Nieuws

Badolie bij eczeem is niet effectief

Gepubliceerd
4 juli 2018
Constitutioneel eczeem gaat doorgaans gepaard met een droge huid. Daarom ontraadt de NHG-Standaard baden of douchen met zeep en wordt het gebruik van ongeparfumeerde badolie aan de patiënt ter overweging gegeven. Een duidelijke onderbouwing voor de laatste maatregel ontbreekt echter. Uit Brits onderzoek blijkt nu dat het gebruik van badolie en toevoeging van verwante huidverzachtende producten aan het badwater bij kinderen weinig zoden aan de dijk zet.
0 reacties

De onderzoekers selecteerden 482 kinderen van 1 tot 11 jaar. Alle kinderen kregen de gebruikelijke behandeling voor constitutioneel eczeem. De helft kreeg daarnaast het advies een vettig middel aan het badwater toe te voegen, zoals Balneum (overwegend sojaolie) of Oilatum (overwegend vloeibare paraffine). De andere helft kreeg het adviesgeen badadditieven te gebruiken. Het primaire eindpunt van het onderzoek was de mate van eczeemcontrole gemeten met de patient oriented eczema measure (POEM). De ouders of verzorgers moesten de score 16 weken eens per week invullen. Een score van 0 tot 7 geldt als mild eczeem, een score van 8 tot 16 als matig eczeem en een score van 17 tot 28 als ernstig eczeem.

De gemiddelde POEM-score bedroeg 7,5 in de behandelgroep en 8,4 in de groep die geen badadditieven mocht gebruiken. Het verschil was niet significant. Na correctie voor de ernst van het eczeem bij aanvang van het onderzoek en andere confounders was de POEM-score in de behandelgroep 0,41 punten lager. Een verschil van 3 punten geldt pas als klinisch relevant. Alleen bij subgroepanalyses kan een gering effect van de badadditieven bij kinderen tot 5 jaar en kinderen die tenminste 5 keer per week in bad gaan niet geheel worden uitgesloten.

Literatuur

  • Santer M, et al. Emollient bath additives for the treatment of childhood eczema (BATHE): multicentre pragmatic parallel group randomised controlled trial of clinical and cost effectiveness. BMJ 2018;361:k1332.
  • Flohr C, et al. New evidence challenges use of bath emollients for children with eczema. BMJ 2018;361:k1791.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen