Nieuws

Begeleiding van ADHD bij volwassenen

Gepubliceerd
15 oktober 2018
Van alle volwassenen in Nederland heeft 3% ADHD. Dit boek biedt een overzicht van de huidige stand van de wetenschap, en van de diagnostiek en behandeling. Het richt zich zowel op de beginnende als op de ervaren hulpverlener.
1 reactie

Sandra Kooij is psychiater en onderzoeker op het gebied van ADHD bij volwassenen. Zij beschouwt ADHD als een chronische aandoening, hetgeen langdurige behandeling en begeleiding impliceert, net als diabetes mellitus. ADHD bij volwassenen bevat zes hoofdstukken. Hoofdstuk 1 beschrijft de geschiedenis van ADHD. Hoofdstuk 2 behandelt diagnostiek en comorbiditeit. Hoofdstuk 3 bespreekt de diagnostische instrumenten (toegevoegd als bijlagen). Hoofdstuk 4 gaat over de behandeling (psycho-educatie, coaching en medicatie). Hoofdstuk 5 bespreekt coaching en cognitieve gedragstherapie, relevant voor de poh-ggz. Hoofdstuk 6 ten slotte beschrijft de opzet en organisatie van een polikliniek en levenslooppoli ADHD.

Door de heldere inhoud en de handige indeling is het makkelijk zoeken naar een specifiek onderwerp. Hierdoor heeft het boek zowel de gemiddelde als zeer geïnteresseerde huisarts veel te bieden. Er zijn echter ook kritische noten. Door ADHD te bestempelen als een chronische aandoening wordt de aandoening onnodig gemedicaliseerd. Het verlagen van het afkappunt zal tot meer (over)diagnoses leiden. De ervaring van de auteur in de tweedelijns psychiatrie heeft de inhoud duidelijk beïnvloed. Er staan ook veel aannames in waarvan oorzaak en gevolg niet altijd helder worden onderbouwd. Verder mis ik een hoofdstuk over de samenwerking met de huisarts en aansluiting bij de NHG-Standaard ADHD bij kinderen. Voor de huisarts geeft de standaard voldoende informatie om onderscheid te maken tussen ADHD als stoornis en het hebben van klachten en daarop het te volgen beleid. Dit boek biedt veel en nuttige informatie voor de huisarts en poh-ggz, maar daarbij is een kritische en nuancerende blik nodig.

WAARDERING: •••◦◦

Sandra J.J. Kooij. ADHD bij volwassenen. Diagnostiek en behandeling. Amsterdam: Pearson Benelux BV, 2017. 324 pagina’s. ISBN 9789043035934. Prijs € 44,95.

Reacties (1)

Wijnand van den Berg 16 oktober 2018

Beste heer Glotzbach, ik zou u willen vragen zich eens flink in de neurobiologische achtergrond te verdiepen alvorens een oordeel te vellen over zogenaamde overdiagnostiek. Als er een toename van het aantal mensen met allergieen is of met visusafwijkingen en behoefte aan een bril, heeft dat te makne met klachten en niet met medicalisering. Vroeger kreeg je niet eens de diagnose te horen bij maligniteiten, die tijd is voorbij!

Verder lezen