Nieuws

Behandeling parodontitis verlaagt HbA1c

Gepubliceerd
5 augustus 2022
Er is een bidirectionele relatie tussen diabetes mellitus en parodontitis. Diabeten, en met name diegenen met een slechte glucosecontrole, hebben een grotere kans op parodontitis. En parodontitis zelf kan weer zorgen voor verhoogde glucosewaarden. Een recente cochranereview toont aan dat behandeling van parodontitis ook daadwerkelijk het HbA1c verlaagt.
0 reacties

Parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) komt voor bij ongeveer 10-15% van de volwassenen.  

Update 

Dit onderzoek is een update van een bestaande cochranereview uit 2015. In deze nieuwe review includeerden de onderzoekers in totaal 35 onderzoeken met 3249 patiënten. De meeste onderzoeken vonden plaats in het ziekenhuis. De deelnemers waren patiënten met diabetes mellitus type 2 die slecht, gemiddeld of goed waren gereguleerd. Bijna de helft van de geïncludeerde onderzoeken (14) had een hoog biasrisico en bij 19 onderzoeken was het risico onduidelijk. 

Aanpak parodontitis 

In 30 onderzoeken (2443 patiënten) werd een behandeling voor parodontitis vergeleken met een controlegroep en werd het effect op de HbA1c na 3-4 maanden bepaald. Er was een verschil in het voordeel van de interventiegroep van -4,7 mmol/mol (95%-BI -6,4 tot -3,0 mmol/mol). In 12 onderzoeken (1457 patiënten) werd ook het effect 6 maanden na de behandeling bepaald. Daarbij was het gemiddelde verschil -3,3 mmol/mol (95%-BI -5,7 tot -0,9).  

Slechts 1 onderzoek beoordeelde het effect na 12 maanden: gemiddeld verschil -5,4 mmol/mol (95%-BI -6,0 tot -4,9).  

Kleine daling, groot gevolg 

Een HbA1c-daling van 4,7 mmol/mol lijkt wellicht weinig, maar eerder onderzoek liet zien dat er een lineair verband is tussen de HbA1c en het relatieve risico op diabetesgerelateerde complicaties. Een daling van deze grootte correspondeert met een verlaging van het relatieve risico met ongeveer 9%.  

Naar de tandartspraktijk 

Volgens de auteurs zijn de bewijskracht en de gevonden effecten nu zodanig dat nieuwe onderzoeken de conclusies niet meer veranderen. Het lijkt dus zeker zinvol om het advies uit de NHG-Standaard Diabetes mellitus te handhaven: patiënten met diabetes mellitus moeten tweemaal per jaar een tandarts of mondhygiënist bezoeken. Wellicht iets om nog wat meer aandacht aan te besteden bij een diabetescontrole. 

Lees meer over het onderzoek Treatment of periodontitis for glycaemic control in people with diabetes mellitus van T.C. Simpson, et al.  

Literatuur

  • Simpson TC, et al. Treatment of periodontitis for glycaemic control in people with diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev 2022;4:CD004714.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen