Nieuws

Beste tijd om slaapmedicatie in te nemen

Gepubliceerd
4 mei 2016
Patiënten die slaapmedicatie gebruiken zijn soms ontevreden over de effecten hiervan. Rekening houden met het eigen 24-uurs ritme en het tijdstip van inname kan dit veranderen. Nieuw onderzoek laat zien dat patiënten die hun slaapmedicatie later op de avond innemen meer tevreden zijn met hun slaapmedicatie dan patiënten die dat eerder op de avond doen.
Koreaanse onderzoekers gebruikten gegevens van 112 patiënten die in 2014 een slaapkliniek in Seoul bezochten met primaire insomnie. Aan patiënten werd gevraagd hoe laat ze hun slaapmedicatie (benzodiazepinen) innamen, hoe laat ze in slaap vielen en hoe laat ze wakker werden. Onderzoekers berekenden vervolgens de tijd van inname van de slaapmedicatie tot het in slaap vallen en wakker worden. Ze hielden rekening met verschillen in sterkte van slaapmedicatie door equivalente doses te berekenen. Ook werd er gevraagd of patiënten tevreden of niet tevreden waren met hun slaapmedicatie.
In totaal waren er 58 (52%) patiënten tevreden met hun slaapmedicatie. De tevreden patiënten namen hun slaapmedicatie gemiddeld 1,5 uur later op de avond in dan ontevreden patiënten (23:11 uur versus 21:47 uur; p &lt 0,001). De tijd tussen inname van slaapmedicatie en het in slaap vallen was aanzienlijk korter bij tevreden patiënten dan bij ontevreden patiënten, maar ook de tijd tussen inname van de medicatie en wakker worden (7,2 uur versus 9,3 uur; p &lt 0,001).
De onderzoekers stellen voor om patiënten te adviseren hun slaapmedicatie ongeveer 7 uur voor het wakker worden in te nemen, in plaats van 30 minuten voor het naar bed gaan, wat nu vaak geadviseerd wordt. Bij het kortdurend voorschrijven van slaapmedicatie zou dit advies kunnen passen bij de voorlichting over slaapstoornissen conform de NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen. Niet te vroeg naar bed gaan en dus ook later slaapmedicatie innemen kan de tevredenheid over deze medicatie vergroten.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Chung S, et al. Sleeping pills administration time and patient subjective satisfaction. J Clin Sleep Med 2016;12:57-62.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen