Nieuws

Beter slapen met goed eten

Gepubliceerd
29 februari 2016

Klachten van slecht slapen komen dagelijks voorbij in de huisartsenpraktijk. De huisarts geeft in eerste instantie alleen voorlichting, maar een ander dieet maakt hiervan tot nu toe geen deel uit. Nieuw onderzoek laat zien dat er een verband is tussen een goed dieet en beter slapen.

Onderzoekers uit Amerika maakten gebruik van een bestaand onderzoek waarin 26 gezonde personen van 30-45 jaar 4 dagen lang een dieet volgden met veel vezels, weinig verzadigde vetten en weinig suiker. Daarna volgde een controleperiode waarin de proefpersonen hun eigen eetpatroon volgden. De onderzoekers keken vervolgens naar het verband tussen het gevolgde dieet, de slaapduur en het slaappatroon.

De totale slaapduur veranderde niet. Maar als deelnemers hun eigen eetpatroon volgden, duurde het gemiddeld 29 minuten om in slaap te vallen, terwijl dit maar 17 minuten was na het volgen van het dieet. Het dieet met meer vezels was geassocieerd met meer diepe slaap. Het eetpatroon met meer suiker en verzadigde vetten was geassocieerd met minder diepe slaap en vaker wakker worden.

Dit onderzoek laat zien dat het eetpatroon binnen enkele dagen invloed kan hebben op de slaapkwaliteit. Met een dieet rijk aan vezels, minder verzadigde vetten en suikers is de slaapkwaliteit beter.

Een nadeel is dat dit onderzoek gezonde proefpersonen selecteerde. Een nieuw onderzoek met patiënten met een slaapstoornis zou welkom zijn. Wellicht kan een dieetadvies, naast slaaphygiëne en lichaamsbeweging, dan opgenomen worden in de NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen.

St-Onge MP, et al. Fiber and saturated fat are associated with sleep arousals and slow wave sleep. J Clin Sleep Med 2015 Jun 22. pii: jc-00089-15. [Epub ahead of print]

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen