Nieuws

Beweging verbetert schoolprestaties van kinderen met overgewicht

Gepubliceerd
21 juni 2018
Leefstijlveranderingen zoals een gezond dieet en meer beweging zijn nodig om de wereldwijde obesitasepidemie een halt toe te roepen. Recent literatuuronderzoek laat zien dat beweging niet alleen gewichtsverlies bevordert, maar ook de schoolprestaties verbetert bij kinderen met overgewicht of obesitas.
2 reacties

De onderzoekers selecteerden 18 gerandomiseerde trials met 2384 kinderen met overgewicht of obesitas op de basisschool en middelbare school. Zij keken naar het effect van leefstijlinterventies op schoolprestaties en cognitieve functies.

In de groep kinderen die meedeed aan een naschoolse beweeginterventie was de cognitieve functiescore 5 punten hoger dan in de controlegroep (95%-BI 0,68 tot 9,32; hoge GRADE-bewijskracht). Hierbij ging het om uitvoerende functies, zoals planning en aandacht in de klas. Er werd geen positief effect aangetoond voor overige schoolprestaties, zoals rekenen en lezen.

Bij interventies waarbij gezonde voeding op school werd aangeboden, zagen de onderzoekers ten opzichte van standaard beleid een matig effect op de schoolprestaties van obese kinderen (gestandaardiseerd gemiddelde 0,46; 95%-BI 0,25 tot 0,66; lage GRADE-bewijskracht). Voor kinderen met overgewicht werd geen verschil gevonden.

In Nederland doen meer dan 200 basisscholen mee aan The Daily Mile, waarin kinderen 15 minuten (hard)lopen als pauze tussen de lessen door of als gezamenlijke start van de dag. Het concept is overgewaaid uit Schotland en draagt niet alleen bij aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, maar leraren merken ook dat het concentratieniveau en gedrag van hun leerlingen verbeteren.

De NHG-Standaard Obesitas onderschrijft het belang van leefstijlverandering en het betrekken van de omgeving hierbij. Gedragsverandering is echter een van de moeilijkste dingen om te initiëren en vol te houden. Dit literatuuronderzoek geeft een extra reden om ouders en kinderen te motiveren tot beweging en gezonde voeding: het bevordert ook de schoolprestaties!

Lees het volledige onderzoek hier, bezoek de website van The Daily Mile of bekijk de actuele cijfers van sport- en beweeggedrag in Nederland op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

Literatuur

  • Martin A, et al. Physical activity, diet and other behavioural interventions for improving cognition and school achievement in children and adolescents with obesity or overweight. Cochrane Database Syst Rev 2018;3:CD009728.

Reacties (2)

Christiaan Spijker 25 juni 2018

Is het voor kinderen met normaal gewicht net zo effectief?

Marian van den Brink 27 juni 2018

Dag Christiaan,

De cochrane review heeft niet gekeken naar de populatie kinderen met een normaal gewicht. Aan the daily mile is wel onderzoek verbonden, uitgevoerd aan de universiteiten van Stirling en Edinburgh, waar het dagelijkse 15 minuten bewegen wel een verbetering lijkt te geven van de aandacht, stemming, alertheid en geheugen van de kinderen. Zie voor meer informatie: http://www.bbc.co.uk/guides/zq3hxfr

groeten Marian

Verder lezen