Nieuws

Bias ligt op de loer bij hergebruik HIS-gegevens

Gepubliceerd
18 september 2018
Elke dag registreren huisartsen grote hoeveelheden data, als onderdeel van het zorgproces. Hergebruik van deze data voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek lijkt interessant en efficiënt. Het is echter de vraag of je gegevens die voor zorgdoeleinden zijn verzameld zomaar kunt gebruiken voor andere doeleinden. Een recente, internationale discussie hierover laat zien dat er veel mogelijke bronnen voor bias zijn en dat we maar weinig weten over het effect daarvan.
0 reacties

In het kader van het TRANFoRm-project (Translational Research and Patient Safety in Europe), gesponsord door de Europese Commissie, ontmoetten experts elkaar om te discussiëren over dit onderwerp. Bij het project waren huisartsen, medisch informatici en onderzoekers betrokken. De experts brachten eerst het proces in kaart: vanaf het vastleggen van gegevens tot en met daadwerkelijk hergebruik, de zogenaamde ‘data food chain’. Net als in een echte voedselketen kan ‘besmetting’ oftewel bias in elke stap optreden.

De experts spoorden dertien mogelijke bronnen van bias op die effect kunnen hebben op de kwaliteit van gegevens. Vijf daarvan zijn gerelateerd aan de organisatie van het gezondheidszorgsysteem in een land, te weten: de manier waarop zorg wordt vergoed, de rol van de huisarts in het systeem, beschikbaarheid van professionele richtlijnen, toegang van patiënten tot hun gegevens en delen van data tussen professionals. Daarnaast is er ook invloed van factoren als de werklast van een praktijk, kennis, functionaliteit en design van het HIS, en gebruik van codering.

De experts concluderen dat verder onderzoek nodig is om de bronnen van bias te kwantificeren. Ook zou iedereen die HIS-gegevens hergebruikt zich bewust moeten zijn van de factoren die de datakwaliteit kunnen beïnvloeden.

Literatuur

  • Verheij RA, et al. Possible sources of bias in primary care electronic health record data use and reuse. J Med Internet Res 2018;20:e185. Doi: 10.2196/jmir.9134.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen