Nieuws

Bij tweede COVID-19-golf (nog) geen daling diagnoses borstkanker

Gepubliceerd
21 december 2020
Dossier
In de eerste COVID-19-golf daalde het aantal kankerdiagnoses dat werd gesteld. In de tweede golf was er tot half november gelukkig (nog) geen daling te zien van het aantal diagnoses voor borstkanker. Dat blijkt uit de data van de Nederlandse Kankerregistratie/PALGA van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
0 reacties

De bevolkingsonderzoeken voor borst- darm- en baarmoederhalskanker kwamen stil te liggen vanaf 16 maart 2020. Ten opzichte van het gemiddelde over de jaren 2017-2019 was het aantal nieuwe borstkankerpatiënten in de eerste 2 weken van april gedaald van gemiddeld 600 naar 250. In de leeftijdscategorie die wordt uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek (50 tot 74 jaar) daalde het aantal diagnoses tot ongeveer 25% van de voorgaande jaren. Het IKNL schat dat er rond de 2500 minder nieuwe patiënten zijn gediagnosticeerd met borstkanker in de periode van maart tot november 2020, ten opzichte van dezelfde periode in de jaren 2017-2019 [figuur]. Dit betrof met name kleine tumoren die zonder screening (nog) niet door de patiënt worden opgemerkt. 

Figuur | Percentage nieuwe patiënten met invasief mammacarcinoom & DCIS* per maandhelft naar leeftijdsgroep in 2020 t.o.v. 2017-2019 (Bron: IKNL)

Figuur percentage nieuwe patiënten
Percentage nieuwe patiënten met invasief mammacarcinoom & DCIS* per maandhelft naar leeftijdsgroep in 2020 t.o.v. 2017-2019
© IKNL

Begin juli startte het bevolkingsonderzoek borstkanker weer op. Vanwege de coronamaatregelen kunnen minder vrouwen de locatie van het onderzoek bezoeken. Bovendien is er meer tijd per onderzoek nodig vanwege het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. In september 2020 en de eerste 2 weken van oktober was het aantal nieuwe diagnoses weer op het oude niveau. Sinds september bevindt Nederland zich in de tweede golf. Het IKNL ziet nu een wisselend beeld in het aantal gestelde borstkankerdiagnoses. Gelukkig treedt er (nog) geen duidelijk daling op.

Het goede nieuws is dat het aantal gevallen van borstkanker die vrouwen zelf opmerken op peil blijft en dat geldt ook voor het aantal vrouwen dat via de huisarts wordt verwezen. Er treedt (nog) geen daling op zoals in de eerste golf. Het is dus belangrijk dat vrouwen zich bij klachten laten onderzoeken en dat zij blijven deelnemen aan het bevolkingsonderzoek als ze daarvoor worden uitgenodigd.

Lees meer over het onderzoek COVID-19 en borstkanker van het IKNL.

Literatuur

  • IKNL. COVID-19 en borstkanker. www.iknl.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen