Nieuws

Bijslapen in het weekend voorkomt aankomen door slaaptekort niet

Gepubliceerd
5 september 2019
Veel mensen slapen te weinig door de week en slapen bij in het weekend. Bij onvoldoende slaap ontstaan metabole veranderingen en gewichtstoename, met meer snacken na het avondeten. De zogenoemde slaapschuld aflossen in het weekend compenseert dit mechanisme onvoldoende. Dat blijkt uit een recent, klein onderzoek.
0 reacties

De onderzoekers gingen na in hoeverre slaapschuld en het inlossen daarvan in het weekend invloed hebben op eetpatroon, gewicht en insulinegevoeligheid. Zij verdeelden 36 gezonde vrijwilligers (18 tot 39 jaar oud) over drie groepen. De eerste groep kreeg genoeg slaap (CON): 9 dagen tot 9 uur slaap. De tweede groep had slaaprestrictie (SR): 9 dagen maximaal 5 uur slaap. De derde groep had slaaprestrictie met recupereerslaap in het weekend (WR): 5 weekdagen maximaal 5 uur slaap, ongelimiteerde slaap in het weekend, en dan weer 2 weekdagen maximaal 5 uur slaap. De onderzoekers observeerden de deelnemers negen dagen in het slaaplab en maten daarbij eetpatroon, gewicht en insulinegevoeligheid.

Hoewel de toename in totale calorie-inname niet verschilde ten opzichte van baseline, werd er in de SR-groep wel statistisch significant meer gesnackt na het eten (+/- 500 kcal per dag ten opzichte van baseline). De gewichtstoename was in de SR- en WR-groep statistisch significant ten opzichte van baseline (met 1,4 kg en 1,3 kg). In de controlegroep was het verschil 1 kg versus baseline (p = 0,23). De insulinegevoeligheid daalde in de SR-groep statistisch significant met 13% en in de WR-groep zelfs met 27% (p < 0,05), in de controlegroep bleef de insulinegevoeligheid gelijk (p = 0,76).

De beperkingen van het onderzoek zijn het kleine aantal deelnemers, de korte duur en het ontbreken van statistisch significante verschillen tussen de groepen. Voor de praktijk is het goed om bij overgewicht en metabole ontregeling aan de relatie slaaptekort en snacken te denken. En dat bijslapen in het weekend daarbij niet echt helpt.

Literatuur

  • Depner CM, et al. Ad libitum weekend recovery sleep fails to prevent metabolic dysregulation during a repeating pattern of insufficient sleep and weekend recovery sleep. Curr Biol 2019;29:957-67.e4.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen